Wie heeft vanaf 1-1-2019 de regie in de (toegang naar) jeugdhulp: COA of de gemeente?

De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdhulp en heeft de regie. Om de hulpvraag van kinderen op COA locaties in beeld te krijgen is het van belang dat het gemeentelijke jeugdteam een goede aansluiting heeft met de COA locatie. Op de COA locaties zijn diverse (zorg)organisaties aanwezig die op een Multi Disciplinair Overleg (MDO) signalen/hulpvragen voor ‘zorgkinderen’ bespreken. Vaak heeft de JGZ-verpleegkundige hier een spilfunctie in.

Het is de taak van de COA locatie en de gemeente waar de locatie is gevestigd om samen afspraken te maken over samenwerking en aansluiting. Zodat hulpvraag en hulpaanbod op elkaar aangesloten wordt en alle kinderen op COA locaties in beeld zijn. In de samenwerking tussen MDO en het gemeentelijk jeugdteam kan per casus afgestemd worden wie de regie neemt.

NB. Belangrijk is dat de afspraken over een jeugdhulptraject ook genoteerd worden in het JGZ-dossier en het huisartsendossier. Op deze manier wordt afstemming en samenwerking bereikt en continuïteit van zorg bevorderd.


Wie mag naar specialistische jeugdhulp verwijzen?

Vanuit hun functie mogen jeugdartsen, huisartsen en Nidos jeugdbeschermers direct naar specialistische jeugdhulp verwijzen. Dit wordt voor deze doelgroep echter afgeraden, omdat de gemeente dan geen zicht heeft op de jeugdhulp aan het kind. Voor zorgcoördinatie en de bekostiging van de jeugdhulp is belangrijk dat er te allen tijde afstemming tussen de partners van het MDO en het gemeentelijke jeugdteam plaatsvindt. Het verdient aanbeveling de verwijzing af te stemmen met de partners van het MDO en het gemeentelijke jeugdteam.


Wat te doen in spoedsituaties?

Spoedsituaties vallen onder het reguliere crisisteam dat de gemeente heeft ingericht. Dat is nu ook al zo. Daarnaast heeft elke COA locatie een aandachtsfunctionaris meldcode Kindermishandeling. Er is nu ook al samenwerking met Veilig Thuis.


Wie is voor het gemeentelijk jeugdteam het aanspreekpunt op een COA locatie?

De COA locatiemanager is aanspreekpunt voor de gemeente voor algemene zaken. Voor inhoudelijke samenwerking op het gebied van jeugdhulp wordt een COA medewerker benoemd. Hij/zij is aanspreekpunt voor de gemeentelijke jeugdteams.


Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van COA, Gezondheidszorg asielzoekers, JeugdGezondheidsZorg en Nidos?

Zie de volgende websites voor informatie over:


Hoe voorkomen we overlap tussen de verantwoordelijkheid voor de medische zorg vanuit het COA en de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp vanuit de gemeenten?

Zie ook bovenstaande vraag en de factsheet jeugdhulp. Er blijven personen die vanuit hun functie direct mogen verwijzen naar de jeugdhulp. Afstemming met het jeugdteam heeft nadrukkelijk de voorkeur. Hierover dienen tussen het MDO op locatie en het gemeentelijke jeugdteam afspraken gemaakt te worden.


Hoe kunnen gemeenten, gemeentelijke jeugdteams en COA locaties samenwerken in de voorbereiding naar overdracht jeugdhulp?

In de factsheet ‘Samenwerking COA locatie en gemeente voor jeugdhulp aan asielzoekerskinderen’ worden aandachtspunten benoemd voor lokale samenwerking om de toegang tot jeugdhulp voor asielzoekerskinderen te organiseren.


Hoe worden minderjarigen alleenstaande vluchtelingen (AMV) meegenomen in de overdracht van de Jeugdwet?

AMV mét een verblijfsvergunning worden opgevangen door Nidos. Jeugdhulp voor deze kinderen loopt al via de gemeenten.

AMV zónder verblijfvergunning worden opgevangen door het COA (maar hebben vanwege hun minderjarigheid wél een Nidos voogd). Voor deze AMV en voor alle andere kinderen in COA locaties regelt het COA nu de jeugdhulp. Vanaf 1-1-2019 vallen zij ook in de overdracht jeugdhulp naar gemeenten.


Terug naar VNG-dossier Asielzoekerskinderen