In Lelystad begint het vanuit Wael & Raffi (en vele anderen)

‘Hoe maak je van een statushouder een Lelystedeling?’ Op die vraag gaven Sabine de Bruijn, Cynthia Hoogveld en Alicia van Gelderen een opvallend antwoord op 19 juni in ’t Spant in Bussum. ‘Vlieg het aan vanuit persoonlijke vragen. Zet de statushouder centraal en bouw vanuit dat praktische vertrekpunt een slim netwerk. Oh en ga vooral niet pamperen en voorkauwen, maar coach en motiveer!’

‘We zijn hier in Bussum en de gemeente bestaat zevenhonderd jaar. Ja, dat heb ik opgezocht. Dit is oude grond’ Sabine de Bruijn (Welzijn Lelystad) tikt lachend met haar voet op de vloer van de Boardroom waar ze een workshop geeft. ‘Haar’ Lelystad bestaat nog maar 50 jaar. Dat uitgerekend een statushouder, Wael Alghourani, die prille geschiedenis tot onderwerp maakte van een film, beschouwt ze al een bewijs van de kracht van het pionierswerk in de polder. In Lelystad wordt geparticipeerd en hoe! Sabine’s collega’s Alicia van Gelderen (eveneens van Welzijn Lelystad) en Cynthia Hoogveld (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland) knikken. Het drietal vertelt over hun netwerkaanpak. Een methode die begint met basale vragen over formulieren en ander regelwerk.

Coachende rol

‘We zijn afgestapt van de klassieke maatschappelijke begeleiding en hebben na een intern opleidingstraject een coachende rol ingenomen’, legt Sabine uit. Samen met haar collega’s legt ze uit wat ‘het participatiewiel’ is. En hoe hun ‘zelfredzaamheidsmatrix’ werkt. Waar dat op neer komt? De statushouder staat centraal en die zet je in beweging door aan de slag te gaan met concrete vragen. Het vliegwiel: praktische en financiële vragen. Want die hebben statushouders allemaal. Vanuit vier wijkpunten van sociale wijkteams gaan statushouders aan de slag met die praktische vragen en vanuit dat vertrekpunt bouwen ze netwerken op.

Een sleutelrol is weggelegd voor een grote groep vrijwilligers van het Financieel Spreekuur die in duo’s met de statushouder in gesprek gaan. ‘Het fijne aan vrijwilligers is dat zij tijd hebben, ze praten zonder druk van een volgeboekte agenda. En niet te vergeten; zonder druk van verborgen budgetdoelstellingen’, meldt Cynthia. Op elke locatie staan overigens professionals paraat om indien nodig bij te springen met specialistisch advies. Het geheim: dit praktische overleg vormt het vertrekpunt voor allerlei vervolgacties.  

Financieel vliegwiel

Door met financiën aan de slag te gaan, komen automatisch allerlei andere zaken aan de orde. De ene keer kun je financieel advies inwinnen, maar de andere keer duik je in aanloop naar de ondertekening van de Participatieverklaring in democratische waarden. Vanuit de wijkteams lopen lijntjes naar het Huis voor Taal (het educatief centrum van Lelystad), de bibliotheek en team vluchtelingenwerk van Welzijn Lelystad. ‘Het begint met een dwangbevel. Of een aanslag voor de waterschapsbelasting. Of een aanvraagformulier. En van daaruit groeit een heel netwerk.’

Motiveer statushouders om netwerk aan te spreken

Na een tijdje komen vragen los in de zaal. ‘Hoe gaan die vrijwilligers om met statushouders wiens taal ze niet spreken?’, wil iemand weten. ‘En met analfabeten, hoe doen jullie dat?’, vraagt een ander. Alicia: ‘Ook daar komt netwerkaanpak om de hoek kijken. In Lelystad wonen bijna altijd wel mensen met dezelfde nationaliteit die kunnen tolken, kunnen lezen en schrijven. Motiveer statushouder om dat netwerk aan te spreken. We gaan naast mensen staan, reiken een sleutelbos aan en misschien doen we één keer voor hoe die deur open gaat… maar daarna moet je het zelf kunnen.’


Een fijne verrassing: de film van Wael

Dat het loont om dieper te investeren in netwerken bleek uit een aangename verrassing voor wethouder Elly van Wageningen. Statushouder Wael Alghourani bood in maart een video aan over de geschiedenis van 50 jaar Lelystad. Spontaan en belangeloos gemaakt.


Vlog: hoe doet Raffi dat?

En vlogger Raffi laat met zijn vlogcamera letterlijk het netwerk zien. In deze bijdrage toont hij nut en noodzaak van het financieel spreekuur. Raffi heeft een brief gekregen en zoekt in deze vlog samen met zijn contactpersoon uit hoe hij daarmee moet omgaan.