Nummer 4, 9 maart 2018

Auteur: Cindy Castricum

Bijna honderd inzendingen ontvingen we voor de wedstrijd om de beste verkiezingsposter. De jury, bestaande uit UvA-hoogleraar media en samenleving Rens Vliegenthart en de redactie van VNG Magazine, koos er vijf uit. U bent nu aan zet om het finale oordeel te vellen: wie gaat er dit jaar met de winst vandoor en heeft het beste affiche voor de gemeenteraadsverkiezingen gemaakt?

Arjen Lubach stak er vorige week een beetje de draak mee. In het satirische programma Zondag met Lubach fileerde hij, naar aanleiding van onze wedstrijd, een aantal verkiezingsposters. En toch, zo zei hij, is de verkiezingsposter zijn favoriete campagne-uiting. ‘Daarmee kan een partij écht het verschil maken’, aldus Lubach. Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Oordeelt u zelf: op vng.nl/verkiezingsposter/inzendingen staan alle inzendingen op een rijtje.

Tijdens het juryberaad hebben we bijna honderd posters de revue laten passeren. Dat tekst en beeld bij elkaar passen én elkaar versterken, bleek het belangrijkste criterium. Maar ook termen als originaliteit, krachtig beeld, symboliek en mooi design gingen bij de beoordeling over tafel.

De jury was niet unaniem in haar oordeel, dus besloten we niet drie maar vijf posters als finalisten te bestempelen: CDA Apeldoorn, de Haagse Stadspartij, PvdA De Fryske Marren, FNP Súdwest-Fryslân en PvdA/GroenLinks Zuidplas.

Het laatste woord is nu aan u. U kunt tot maandag 19 maart 09.00 uur uw stem uitbrengen. De winnaar maken we bekend op 22 maart.