In een volle Rijtuigenloods in Amersfoort heeft het Schakelteam op 27 september 2018 haar slotconclusies gepresenteerd en toegelicht. Een beeldende terugblik.

Na twee jaar ‘schakelen’ heeft het Schakelteam haar opdracht afgesloten en haar conclusies gepresenteerd.

Wat is er tot stand gebracht en wat moet er nog gebeuren.
 

Bekijk de compilatie van twee jaar Schakelteam (YouTube)

Oog voor elkaar

Ondertekening van het manifest #oogvoorelkaar door minister JenV, Ferdinand Grapperhaus en directeur VNG Jantine Kriens.

Manifestoogvoorelkaar.nl

Like het manifest via Facebook

Hoe zorg en veiligheid elkaar beter weten te vinden

Burgemeester Leeuwarden, Ferd Crone en GGZ directeur Altrecht Utrecht, Roxanne Verminnen in gesprek over wat er allemaal tot stand is gebracht de laatste twee jaar.

 

Webtool politie

Politiechef Noord-Holland, Anja Schouten overhandigt een webtool aan minister Grapperhaus. Beeldmateriaal dat speciaal is gemaakt voor iedereen in de keten die meer wil weten hoe om te gaan met mensen met verward gedrag

Column Jan Kuitenbrouwer

Luisterend naar columnist Jan Kuitenbrouwer over zijn visie op ‘verwardheid’: dagvoorzitter Ruben Maes, Onno Hoes, Nanette Waterhout (ervaringsdeskundige familieperspectief), wethouder Gouda Corine Dijkstra en wijk GGD-er uit Vught Esther Pullen.

Ideeën uitwisselen

Je hoeft het vliegwiel niet alleen uit te vinden.

In welk Nederland wil jij leven?

Aan het eind van het congres leest schakelteamlid Toon Walravens nog eenmaal het manifest #oogvoorelkaar voor, terwijl zijn schakelcollega's om hem heen staan.

Kijk jij om als je iemand ziet die zich verward gedraagt? Of laat je diegene liever in de kou staan? Zelfs als die ander je vader, je tante of je opa zou kunnen zijn? Of bied je graag de helpende hand, ook als een voor jou onbekende persoon ietwat verward, anders en onvoorspelbaar overkomt?

Met 17 miljoen Nederlanders leven we dicht op elkaar. Niet voor ieder mens is het leven elk moment even makkelijk in onze complexe samenleving. Of het komt door eenzaamheid, ziekte, discriminatie, geldtekort, sociale problemen of een samenloop van omstandigheden: wie kwetsbaar is, kan zomaar buiten de boot vallen. 

Wij geloven in het Nederland van de menselijke maat. Een land waar je er bent voor de ander, ook op het lastige moment. Als iemand afwijkend gedrag vertoont, op straat, in de buurt, bij het werk of op de vereniging: je kijkt toch niet weg? Er is geen lief zonder leed.

In een samenleving waarin iedereen meedoet, zijn professionals belangrijk: de huisarts, de wijkverpleegkundige, de agent, de gemeenteambtenaar of de jeugdhulpverlener. Maar zij kunnen het niet alleen. We moeten het samen doen. Laten we dan ook niet te snel oordelen, elkaar niet buitensluiten, maar oprecht aandacht hebben voor elkaar.

Dus heb het niet óver elkaar, maar praat mét elkaar. Met die aparte buurman, die ietwat wilde jongen langs de weg of de teruggetrokken mevrouw aan de overkant. Als de ander steun nodig heeft, help elkaar dan weer vooruit. Ons land telt zeventien miljoen medemensen. Waar we elkaar met plezier de helpende hand bieden.

Laten we voorkomen dat Nederland een niemandsland wordt.
Medemensen, heb #oogvoorelkaar

Heeft u ook oog voor een ander?

 

Meer informatie