‘Spijkenisse is een van de weinige gemeenten die niet op de bibliotheek bezuinigt. Cultuur is essentieel voor de stad.’ Dat zei burgemeester Salet tijdens het bezoek (maart 2011) van VNG-directieraadvoorzitter Ralph Pans aan Spijkenisse.

Missing media-item.

De burgemeester vertelt dat er bewust voor is gekozen om de stad te completeren met fysieke voorzieningen, ondanks de bezuinigingen en de mogelijke bevolkingskrimp. In woord en beeld krijgen de bezoekers te zien dat er gebouwd wordt aan nieuwe woningen, een stadsplein, een nieuwe bibliotheek en een nieuw theater. 

Spijkenisse wil ook niet gezien worden als een buitenwijk van Rotterdam: het is een gemeente die inwoners iets te bieden heeft, die zich onderscheidt op het gebied van sociale dienst, Wmo en schuldbemiddeling. 

Bestuursakkoord
Maar er wordt tijdens het bezoek van de VNG niet alleen gesproken over Spijkenisse. Vanzelfsprekend komen de onderhandelingen over een bestuursakkoord ook aan bod.

Ralph Pans zet uiteen wat de belangrijkste discussiepunten zijn in de onderhandelingen met het Rijk. Als de bezuinigingen bij de regeling Werken naar vermogen ter sprake komen, zegt wethouder Mourik dat deze maatregelen ook als kans gezien kunnen worden: ‘Het zou goed zijn als deze bezuinigingen leiden tot een bonus-malussysteem voor het functioneren van de gemeentelijke sociale dienst.’

Kunst en architectuur
Tot slot krijgt het bezoek als aandenken een paar boeken over de kunst en architectuur van Spijkenisse mee, de trots van de gemeente.