Hieronder vindt u enkele bouwstenen zoals voorbeeldteksten, -illustraties en -opmaak die gemeenten kunnen gebruiken voor het maken van lokale informatiebladen over nieuwe procedures die horen bij het (ver)bouwen, veranderen of vernieuwen van de fysieke leefomgeving.
Gebruiksinstructie bouwstenen
Deze bouwstenen zijn bedoeld om communicatieadviseurs en VTH-medewerkers te ondersteunen in communicatie naar inwoners en bedrijven. Uiteraard zal de geboden informatie aangepast moeten worden naar de gemeentelijke situatie.
1. Voorbeeldteksten
De voorbeeldteksten zijn bedoeld als eerste opzet. Gemeenten kunnen deze voorbeeldteksten gebruiken in de eigen communicatie over (ver)bouwen richting initiatiefnemers. Het is van belang de teksten aan te passen zodat deze goed aansluiten bij de eigen lokale situatie. Denk dan bijvoorbeeld aan lokale regelgeving of gebruikte terminologie.
De voorbeeldteksten betreffen uiteenlopende onderwerpen zoals dakkapellen, kozijnen en gevelpanelen, zonnepanelen en -collectoren, (schotel)antennes, bijbehorende bouwwerken en erf- en perceel afscheidingen.
Let op: omdat de inhoud van de informatiebladen mogelijk nog aangepast zou kunnen worden, adviseren wij u de voorbeeldteksten te kopiëren van de webpagina alvorens te verwerken in uw eigen communicatie product.
2. Voorbeeldillustraties
De bijgeleverde voorbeeldillustraties zijn bedoeld ter inspiratie. Gemeenten kunnen deze illustraties gebruiken in de eigen communicatie over (ver)bouwen richting initiatiefnemers. Het is van belang de illustraties zo te maken zodat deze goed aansluiten bij de eigen lokale situatie.
3. Voorbeeldopmaak
Als extra ondersteuning is er een voorbeeldopmaak (PDF) bijgeleverd. Let op: de voorbeeldopmaak dient ter inspiratie hoe de bouwstenen samen vorm kunnen krijgen en biedt houvast tijdens de opmaak van een infoblad.
Vragen?
Heeft u vragen, stuur dan een e-mail naar Omgevingswet@vng.nl o.v.v. Informatiebladen (Ver)bouwen.
Hieronder volgt een meest recente versie van de voorbeeldteksten en -illustraties voor het maken van een infoblad.
Wanneer geen vergunning nodig?
U heeft bij het aanbrengen of veranderen van kozijnen en gevelpanelen te maken met technische én ruimtelijke regels. In het kader leest u hier meer over.
In de praktijk betekent het voor u het volgende.
Geen omgevingsvergunning nodig voor de technische bouwactiviteit
Voor een schotelantenne is geen vergunning nodig voor de technische bouwactiviteit als de antenne aan de volgende regels voldoet:
- Een diameter (doorsnede) van 2 meter of minder.
- Niet hoger dan 3 meter, inclusief de drager van de antenne. U moet hierbij meten vanaf de onderkant van de voet van de antenne.
Voor overige antennes is geen vergunning nodig voor de technische bouwactiviteit als de antenne aan de volgende regel voldoet:
- Niet hoger dan 5 meter, inclusief de drager. U moet meten vanaf de onderkant van de voet van de antenne. Als u deze antenne aan de gevel wilt bevestigen, dan moet u meten vanaf het snijpunt met het dakvlak.
U moet zich altijd houden aan de algemene technische bouwregels uit het Besluit Bouwwerken leefomgeving. Dus oók als u geen omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit nodig heeft.
Geen omgevingsvergunning nodig voor de ruimtelijke bouwactiviteit
Voor een schotelantenne is geen vergunning voor de ruimtelijke bouwactiviteit nodig als de schotelantenne aan elk van de volgende regels voldoet:
- Geplaatst achter het voorerfgebied (zie de afbeelding over de ligging van voorerfgebied).
- Een diameter (doorsnede) van 2 meter of minder.
- Niet hoger dan 3 meter, inclusief de drager. U moet hierbij meten vanaf de onderkant van de voet van de antenne.
Voor overige antennes is geen vergunning nodig voor de ruimtelijke bouwactiviteit als de antenne aan elk van de volgende regels voldoet:
- Geplaatst achter het voorerfgebied (zie de afbeelding over de ligging van voorerfgebied).
- Niet hoger dan 5 meter, inclusief de drager/antennemast. U moet hierbij meten vanaf de onderkant van de voet van de antenne. Wordt de antenne aan de gevel vastgemaakt, dan moet u meten vanaf het snijpunt met het dakvlak.
[ Note: Ga na of uw gemeente in het omgevingsplan extra mogelijkheden/regels heeft ]
Schotelantennes mogen achter het voorerfgebied (gestippelde rode lijn) zonder vergunning worden geplaatst als ze niet hoger zijn dan 3 meter en een diameter hebben van 2 meter of minder.
Bovenstaande afbeelding geeft aan hoe u de hoogte moet bepalen van andere antennes.