Welk type ben jij, wie heb je nodig?

De wij-ondernemer

Ik geniet van concurrentie en de zoektocht naar succes. De middelen die ik daarbij inzet zijn legio: kosten, kwaliteit, winstmarges en slimme deals. Uiteraard koester ik de waarden die de gemeente of gemeenschap hoog in het vaandel heeft, maar ik weeg kosten en baten af.

Ik geniet ervan briljante producten te ontwerpen: slimme wijkoplossingen, mooie resultaten en meetbaar succes. Ik ben opportunistisch en doelgericht, heb geen tijd voor slap geklets. Als er gepresteerd moet worden, bekijk ik wat het oplevert.

De moderne idealist

Ik wil meer dan alleen maar succes voor de gemeente of de wijk, ik wil onderscheidend zijn. Winnen is voor mij: het verschil maken. Niet zegevieren, maar iets origineels opbouwen dat van betekenis is. Geld is belangrijk, maar menselijke waarden, betrokkenheid en draagvlak mogen we daarbij zeker niet vergeten.

Soms neem ik risico's die ondernemers niet nemen, ook als het resultaat op korte termijn niet duidelijk is. Oplossingen die mogelijk voldoende rendement opleveren, maar gevoelsmatig niet kloppen, zal ik afwijzen. Ik ga voor het goede, heb daar vertrouwen in. Als leider van het ontwerpteam wil ik daadwerkelijk het verschil maken. Het moet zo voelen dat ik zelf in de wijk zou willen wonen.

De hedendaagse probleemoplosser

Ik maak me geen zorgen over de impact van beslissingen van het team, wel over concrete resultaten. Ik geloof in de kracht van het argument, eerder bewezen deskundigheid, de waarde van de ervaring en bewezen impact. Vanuit ervaringen en eerdere resultaten kijk ik naar de toekomst.

Ik durf problemen aan te kaarten, anderen ermee te confronteren. Ik ben de eerste die nieuwe kansen ziet. Hoewel ik vertrouw op het advies van mijn collega’s, zal ik toch terugvallen op alles wat ik heb geleerd en gezien binnen de gemeente. Ik ben bedachtzaam en betrouwbaar. Mijn kennis en ervaring zet ik graag in voor het ontwerpteam.

De nieuwe realist

Waar anderen bouwen op ervaring en zekerheid, reken ik op steun uit onverwachte hoek: verborgen talent van een collega, creatieve oplossingen vanuit de organisatie of juist van daarbuiten. Via Google speur ik naar andere mogelijkheden, we redden het niet meer alleen.

Ik laat me niet beperken door wat ik al weet; ik bekijk zaken met een open blik. Ik geloof dat de som meer is dan het geheel der delen. Staat niet iedereen achter de oplossing? Dan moet je terug naar de tekentafel. In teamwerk hoef ik niet in de schijnwerpers te staan, ik stel me bescheiden op, geef ruimte aan de capaciteiten van de ander. Dat betekent niet dat ik niet ambitieus ben.

De gedegen analist

Als mensen binnen het team alle kanten uitwaaieren, val ik stil. Out of the box-denken is lastig voor mij. Aan het eind van een sessie vat ik graag in een heldere opdracht de richtingen samen. Ik vind het belangrijk de grote lijnen te bewaken, zaken logisch te beredeneren. Tenslotte gaat het om de feiten.

Ik blijf onafhankelijk en bewaar de kalmte. Uiterlijk vertoon en comfort zijn niet belangrijk voor me. Soms lijk ik afstandelijk, maar dat is schijn. Als de oplossing van een vraagstuk voortkomt uit een gedegen analyse, verbind ik me hier graag aan en zal dit uiten naar de betrokkenen.

De betrokken verbinder

Ik voel me als een vis in het water als ik in een team mag samenwerken. Ik ben een optimist: zie het positieve in mensen om me heen en laat ze in hun waarde. Mensen voelen mijn overtuiging in de dingen die ik doe. Ik probeer te genieten van de mooie dingen van het leven, ga liefst uit van kracht, niet van ongemak.

“We vinden wel een oplossing”, is mijn stijl van werken. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten, activiteiten, projecten en partijen; anderen verbinden is mijn lust en mijn leven en daarin ben ik doelgericht. Sociaal, betrokken en hartelijk, zo typeren mensen me.