In het Verbetertraject toegang sociaal domein werkten gemeenten samen met inwoners en professionals aan de verbetering van de toegang tot hulp en ondersteuning binnen het sociaal domein. Door lokaal te leren en verbeteren. Gemeenten formuleerden eigen verbeteropgaven en gingen daarmee aan de slag. De VNG en samenwerkingspartners (zie projectteam) hielpen gemeenten om dit traject samen met inwoners, professionals en vanuit beleid te doorlopen.

Deelnemende gemeenten wisselden regionaal en landelijk kennis en ervaringen uit. Het resultaat van dit traject is een merkbaar verbeterde toegang tot ondersteuning, waarin gemeenten, cliënten, inwoners en maatschappelijke partners samenwerken. Het project werd georganiseerd 3 tranches.

Zie ook: VNG-bericht 'De resultaten van 2 jaar Verbetertraject Toegang' (22 oktober 2022)

De 1e en 2e tranche vond plaats in 2020 en 2021. Gemeenten zijn hier begeleid (door VNG en Movisie) in het ontwikkelen van een eigen leer- en verbeterplan. Het verbeterplan bevat kennis die aansluit op (één van) de 7 uitgangspunten van het landelijke programma [Zie de infographic Verbetertraject Toegang | Movisie] en werd in samenwerking met inwoners, professionals en beleidsmedewerkers die actief zijn in de toegang gemaakt. Dit is bijvoorbeeld gebeurd door het uitzetten van een toegangsscan.

Het Verbetertraject toegang sociaal domein formuleerde 9 bedoelingen die de basis vormden voor het vormgeven van een inhoudelijk en concreet plan van aanpak voor het verbetertraject. De volgende 9 onderwerpen omvatten de bedoelingen:

  1. Inclusie en toegankelijkheid als basis
  2. Lokaal kan beter worden ingespeeld op de hulpvraag en context van inwoners
  3. Minder bureaucratie en een responsieve overheid
  4. Integraal werken en schotten wegnemen
  5. Eigenaarschap van inwoners centraal
  6. Meer democratie door uitvoering op lokaal niveau
  7. Tijdige ondersteuning als uitgangspunt
  8. Kwaliteit en efficiëntie gaan samen
  9. Maatwerkruimte voor lokale beleidskeuzes

Door verschillende leer- en kennisbijeenkomsten, waarin gemeenten met elkaar in gesprek gingen over de aanpak, de knelpunten en de uitdagingen van het toegangstraject, doelden we op meer kennisuitwisseling tussen gemeenten. Gemeenten konden zich laten inspireren door de aanpak en opgaven van andere gemeenten uit het land. Daarnaast werden er landelijk  kennisdeelbijeenkomsten georganiseerd toegankelijk voor een groter publiek en ingestoken op thema, vraagstuk of doelgroep. Ook konden deelnemende én niet deelnemende gemeenten zich aanmelden op het VNG-forum. Hier worden nu ook de meest recente discussies en vraagstukken met betrekking tot het project Toegang weergeven.

Achtergrondinformatie