Adresfraude

Hieronder vindt u de belangrijkste praktijkvoorbeelden bij de aanpak van adresfraude.

Etten-Leur pakt adresfraude integraal aan en schakelt met ondermijning en zorg | Interview

Hoe pakt de gemeente Etten-Leur de problematiek rondom adresfraude aan, welk probleem was het lastigst te tackelen en wat zijn de do’s en don’ts? Projectleider Karin Verhagen en teamleider Esther Derks van de gemeente Etten-Leur vertellen er enthousiast over.

> Lees meer

Adrescontrole in Zwolle werkt bij de actiedagen vanuit de wijk | Interview

De eerste actiedag van het project Adrescontrole in Zwolle vond afgelopen maart plaats. Voor de zomer volgen nog 2 actiedagen. Projectleider Emiel van Gemert en adviseur inwonerszaken Agnes Huisman vertellen graag over het hoe en waarom. En vooral ook over de do’s van het project Adrescontrole.

> Lees meer

Hoe geven LAA-gemeenten vorm aan adresonderzoek? | Artikelen

LAA Magazine, editie 18 zoomt in op de verschillende manieren waarop gemeenten het LAA-adresonderzoek organiseren. In veel gemeenten treedt Burgerzaken op als procesregisseur. Andere gemeenten kiezen voor multidisciplinaire of regionale samenwerking. Gemeenten zetten ook BOA’s of externe partijen in, zoals gerechtsdeurwaarders.

> Lees meer

Geïntegreerd team vangt meerdere vliegen in 1 klap | Artikel

'Integraal' en 'samenwerking'. Dat zijn de sleutelbegrippen voor de Utrechtse LAA-aanpak. Inmiddels is het business as usual, maar anderhalf jaar geleden was het nog maar de vraag of het zou werken: een team waarin de 3 grote toezichtpartijen van de gemeente Utrecht samen het LAA-adresonderzoek oppakken.

> Lees meer

Aanpak adresfraude: waar wonen mensen écht? | Artikel

De gemeente Utrecht sloot zich vorig jaar aan bij de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA). Dat was niet vanzelfsprekend, vertelt Ger van Vliet, toezichthouder bij de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving.

> Lees meer

Projectleider Monique Kluwen over project Adresfraude in Gorinchem | Interview

De gemeente Gorinchem startte in maart 2017, samen met de partners van de Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) en woningcorporatie Poort6, het project Adresfraude. Sinds september is Monique Kluwen projectleider van het project Adresfraude in Gorinchem. In een vraaggesprek gaat zij in op de wat en hoe van dit project.

> Lees meer

Burgemeester Diemen over project 'Scheerlicht' | Interview

Onder de noemer van project 'Scheerlicht' intensiveerde de gemeente Diemen de aanpak van woon- en adresfraude. Een projectleider kreeg de opdracht hiervoor gemeentebreed een integrale aanpak te ontwikkelen. Over de aanpak in Diemen zijn enkele vragen voorgelegd aan de Diemense burgemeester Erik Boog.

> Lees meer

3 vragen aan: De gemeente Purmerend over LAA

Deze best practice van ICTU geeft de gemeente Purmerend antwoord op 3 vragen: Hoe pakt Purmerend de adresonderzoeken van de 'Landelijke aanpak adreskwaliteit (LAA)' op? Welke resultaten hebben de risicoadressen van LAA opgeleverd? en Is er een huisbezoek dat ze niet snel vergeten?

> Lees meer

Ondersteuning op maat

Logo VNG Naleving

Bij ondersteuningsverzoeken bezoeken onze specialisten u in een 'samenstelling op maat'. Onze deskundigheid bestaat uit zowel theoretische, juridische expertise als praktische veldkennis. Vraagt u zich af of de signalen die uw gemeente ontvangt voldoende zijn voor een ondersteuningstraject, neem dan contact op met de VNG Naleving-adviseur in uw regio. ​