Pauline Gransier appt met Rinske van Duifhuizen, coördinator programma inclusie van de gemeente Gooise Meren over hun aansluiting bij het Manifest Iedereen Doet Mee! 

PG: In jullie aanmelding voor het Manifest ‘Iedereen Doet Mee’ viel mij op dat Gooise Meren al in 2013/14 bezig was met het VN-verdrag Handicap. Waar komt dat enthousiasme vandaan? 
RvD: Klopt. De voorlopers van deze gemeente waren er op tijd bij. 
PG: Laat ik de vraag anders stellen: de mentaliteit over mensen met een handicap: is dat nog ‘zorgen voor’ of is het nu echt ‘samen met anderen’? 
RvD: Er is al een traditie van samenwerken met ervaringsdeskundigen. Met name mensen met een fysieke en zintuiglijke beperking, LVB, en GGZ-achtergrond zijn georganiseerd en doen mee. Gooise Meren faciliteert dat met subsidies en ondersteuning. 
PG: Enig idee hoe het komt dat die bewustwording en betrokkenheid er al zolang is? 
RvD: Ik denk jarenlange investering en samenwerking van mijn collega’s en ook een wethouder met zichtbare beperking in het vorige college!
PG: Kijk, dat verklaart een hoop, dus toch zichtbaarheid!
RvD: Ik merk dat collega’s, organisaties en bedrijven openstaan voor inclusie. Er is geen ‘kwade wil’. Men is er gewoon nog niet mee bezig geweest. Vandaar het belang van bewustwording. Men krijgt er waardering en een nieuwe groep bezoekers, deelnemers en klanten voor terug. 
PG: Wat is je droom-resultaat van jullie Lokale Inclusie Agenda over een paar jaar?
RvD: Dat het vanzelfsprekend is dat mensen (die nu nog uitsluiting ervaren) meedoen en keuzes hebben om hun leven in te vullen zoals zij dat graag willen.
PG: Dat is een mooi antwoord om dit gesprek mee te eindigen, want daar kan ik me alleen maar bij aan sluiten!