De regels rond parkeren met een gehandicaptenkaart (GPK) zijn overal anders. Elke gemeente heeft zijn eigen parkeerbeleid. Voor de gebruikers van de kaart leidt dat tot onduidelijkheid. Daarnaast kan er gefraudeerd worden met de kaarten. Sinds afgelopen zomer is er de GPKapp die hier een eind aan moet maken. In Alphen aan den Rijn wordt hij al gebruikt. Ook Gouda staat te trappelen.
Afgelopen week maakte deze gemeente bekend dat binnen een jaar mensen met een beperking dankzij de GPKapp gebruik kunnen maken van alle parkeerplaatsen in de stad. Zo kunnen ze dichter bij hun bestemming parkeren en hoeven ze niet te zoeken wanneer die paar gehandicaptenparkeerplaatsen bezet zijn. De gemeenteraad moet er nog over stemmen.
Kentekens gekoppeld
Maar wat is die app precies? De GPKapp koppelt de gehandicaptenkaart aan een persoonlijk account, waarmee een gebruiker flexibel kan parkeren. Net als in reguliere parkeerapps kan per parkeeractie een kenteken worden gekozen, zodat gebruikers net zo flexibel zijn als met de papieren kaart. Daarnaast heeft de app als functionaliteit dat de regels per gemeente inzichtelijk worden gemaakt. Iedere gemeente die zich aansluit bij de app levert deze informatie zelf aan, waardoor de informatie altijd up-to-date is.
Overal andere parkeerregels
Afgelopen juni is de app gelanceerd. Sindsdien begint het te lopen. Naast Alphen aan den Rijn en Gouda zijn er meer gemeenten die al interesse hebben getoond. Het moet het leven van mensen met een beperking die willen parkeren een stuk makkelijker maken, vertelt Jiska Stad-Ogier, ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van de stichting Wij Staan Op!. Deze stichting heeft de app ontwikkeld in samenwerking met het Centraal InkoopBureau (CIB), de distributeur van de papieren GPK.
“Nu is het voor mensen met een beperking nog erg onduidelijk wat de regels zijn met een gehandicaptenkaart. De kaart wordt momenteel nog per gemeente uitgegeven, en overal gelden andere parkeerregels. Soms kan je gratis parkeren met een kaart, soms heb je korting. In Leiden mag je op de stoep parkeren als je niemand belemmert maar dat mag ergens anders weer niet. Amsterdam heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een bezoekersjaarkaart. Maar dan moet je van te voren precies moet laten weten wanneer je gaat parkeren. Dat levert extra rompslomp voor een groep die daar toch al meer mee te maken heeft en er bovendien soms moeite mee heeft. Denk aan veel 65-plussers die moeite hebben met moderne communicatiemiddelen en zaken op die manier moeilijker kunnen regelen. Het is me al een hele tijd een doorn in het oog”
Ervaringsdeskundigen
Nu kan dat anders dus. Elke gemeente kan met de eigen gehandicaptenkaart aansluiten en kaarten via de app autoriseren. Als gebruiker hoef je alleen een online account aan te maken. Via de app blijf je op de hoogte van de regels in een andere gemeente. “Stel je voor dat 355 gemeenten allemaal een eigen parkeerbeleid hebben”, stelt Stad-Ogier. “Je zou elke dag 355 websites moeten afstruinen om te kijken wat er is veranderd in de regels. Nu hoef je alleen maar in te loggen op de app. Je regelt het makkelijk vanuit je auto. Geen gedoe dus met slechte toegankelijkheid.”
De app is uitvoerig getest door ervaringsdeskundigen, vertelt Stad-Ogier. “Wat dat betreft is de app uniek. Het is door de doelgroep uitvoerig getest op allerlei scenario’s. Wat als de kaart op naam staat van een kind met beperking, maar zijn of haar ouders scheiden? Of de buurvrouw brengt af en toe het kind weg naar school of doktersafspraken? Dan zorgen we via de app voor een machtiging.”
Alphen aan den Rijn
De eerste gebruikers van de GPKapp zijn te vinden in Alphen aan den Rijn. De gemeente meldde zich als eerste om zich aan te sluiten bij deze nieuwe manier van werken. Volgens wethouder Gert-Jan Schotanus kwam de app op het juiste moment. “We wisten dat dit speelde bij het CIB. Het paste precies bij wat we aan het doen waren als gemeente. We waren al bezig met het maken van een aantal slagen op het gebied van digitalisering, onder andere met vergunningen, kentekenparkeren en scanauto’s. Hier zagen we dan ook de kans om de stap naar parkeren voor mensen met een beperking te nemen, dé kans op gelijkschakeling. Straks hebben we de papieren gehandicaptenparkeerkaart niet meer nodig.”
En dat is mooi want daarmee voorkom je ook de enorme fraude die er wordt gepleegd met gehandicaptenparkeerkaarten, aldus de wethouder. In Alphen zelf speelt dat niet zo, maar vooral in grotere, toeristische steden zoals Amsterdam is het een probleem. Schotanus: “Het is toch ongelofelijk dat er gehandicaptenkaarten worden doorverkocht voor 1500 euro, of dat mensen een autoruit inslaan voor dat rotpapiertje. Laten we dat als overheid voorkomen. Met de GPKapp kan dat. Ik denk echt dat we hiermee een belangrijke stap vooruit kunnen maken. Nu kunnen mensen met een beperking parkeren net als andere mensen met een gewone parkeerapp. Ook voor parkeerwachters en BOA’s is het makkelijker. Zij hoeven niet meer fysiek te checken of de kaart achter de ruit ligt.”
Maar vooral voor de doelgroep zelf is dit een stap vooruit, vindt de wethouder. “We maken gebruik van de technologie om het parkeren voor hen makkelijker te maken. Iedereen moet kunnen meedoen in onze samenleving. Waarom moeten we benadrukken dat mensen met een beperking anders zijn door een papieren vergunning? Omdat de gehandicaptenparkeerkaart gekoppeld is aan een mobiel is de spontaniteit ook terug. Ze kunnen gewoon parkeren waar ze willen en uitstappen. We zijn weer een stukje dichter bij een inclusieve samenleving. Ik hoop oprecht vanuit mijn hart dat deze app landelijk wordt uitgerold. De gehandicaptenparkeerkaart als papier blijft voorlopig bestaan natuurlijk, dat is Europees geregeld. Het is ook Europees geregeld dat op gehandicaptenparkeerplaatsen ten alle tijde een fysieke kaart toonbaar moet zijn. Maar ook daar wil ik mijn stem best laten horen in een pleidooi voor de digitalisering ervan.”