Binnen het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) wordt binnen verschillende onderdelen van het programma film en media ingezet om de ambities van het programma te realiseren. Dat kan zijn vanuit de landelijke Publiekscampagne, maar het kan ook gaan om jaarlijkse events zoals de week van de kindermishandeling of een innovatie zoals de Hackaton tegen kindermishandeling in 2019. Deze communicatiemiddelen zijn in veel gevallen vrij van rechten en kunnen ook op andere momenten goed worden ingezet om de boodschap van het programma GHNT kracht bij te zetten.

In deze rubriek vind je een aantal high lights van o.a. TV-spots, filmpjes en andere middelen die direct gelinkt zijn aan het Programma GHNT en als zodanig ook gebruikt kunnen worden. Wil je meer zien kijk dan ook eens op de YouTube kanalen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en of Justitie en Veiligheid (JenV).

Danny

Het project Ieder kind geïnformeerd levert een bijdrage aan het versterken van de veerkracht van kinderen. In de afgelopen periode is door de beperkende maatregelen in de strijd tegen Corona veel gevraagd van de flexibiliteit van kinderen en leerkrachten. Vanuit het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) is in samenwerking met Danny Dijkhuizen, ervaringsdeskundige bij het programma, een online boodschap ontwikkelt die, nu de scholen weer helemaal zijn begonnen, kan worden gebruikt als hulpmiddel en inspiratiebron bij het gesprek tussen kinderen en leerkrachten over de afgelopen periode. Er is een boodschap voor leerkrachten en voor leerlingen.

Leerkrachten

Na 13 weken zijn de klassen weer compleet en mogen leerlingen weer volledig naar school. De tijd van het verzorgen van onderwijs op afstand, zorgen voor voldoende digitaal lesmateriaal en het digitaal contacthouden met de kinderen is voorbij. In een aantal gevallen ging men fysiek op huisbezoek om het contact met alle, maar zeker de kwetsbare kinderen, te onderhouden. Er is veel waardering voor de manier waarop leerkrachten en leerlingen dit met elkaar zo snel hebben opgepakt. Nu is het belangrijk om het persoonlijke gesprek tussen leerkracht en leerling weer op te pakken.

Cruciale rol

Uit onderzoek van de onderwijsinspectie is gebleken dat het niet in alle gevallen is gelukt om contact te krijgen en te houden, ondanks alle inspanningen die daarvoor zijn gedaan. Vaak waren het geen onbekenden en waren er al zorgen rondom dat kind en zijn sociale omgeving. We weten dat de leerkracht het verschil kan maken in het leven van (kwetsbare) kinderen. Zo ook bij Danny Dijkhuizen, die als ervaringsdeskundige is verbonden aan het programma GHNT. Voor hem was Meester Taco een cruciaal persoon in zijn leven.

Meester Taco

Danny zat in de klas bij meester Taco. Meester Taco maakte voor Danny het verschil nadat Danny op 11-jarige leeftijd betrokken was heftige incidenten in de thuissituatie. Vanuit die ervaring levert Danny zijn bijdrage aan het project Ieder kind geïnformeerd. Danny: “Vergeet niet jullie maken niet alleen het verschil, #julliezijnhetverschil”. Vanuit deze overtuiging geeft Danny tips die kunnen worden benut bij het gesprek met leerlingen over de afgelopen periode. 

Leerlingen

Leerlingen zaten door de Corona maatregelen van de ene op de andere dag thuis aan de keukentafel of in de woonkamer om hun lessen te volgen. Een nieuwe situatie, waar veel kinderen, flexibel als ze zijn, ook weel snel gewend aan raakten. Voor andere (kwetsbare) kinderen liep dat allemaal niet zo soepel en was het thuis leren niet zo fijn. Of misschien was het bij jou wel leuk, maar kende je een vriend of vriendin waar je je zorgen over maakte. In beide situaties is het van belang hierover te praten met iemand die je vertrouwt. Danny weet uit eigen ervaring hoe praten over wat hij meemaakte met meester Taco het verschil maakte. Hij doet een online oproep aan alle leerlingen in Nederland om hierover in gesprek te gaan.

Voor vragen over het project kunt u contact op nemen via Info@iederkindgeinformeerd.nl.

De hyperlinks naar de twee online boodschappen van Danny tref je onderstaand aan en kun je gebruiken voor verdere verspreidingen.

Start landelijke campagne tegen huiselijk geweld in coronacrisis

Op 25 april 2020 is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe campagne tegen huiselijk geweld gestart. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden noodzakelijkerwijs ingrijpende maatregelen genomen. Mensen werken en leven daardoor meer thuis, hebben minder sociale contacten, minder afleiding en kunnen onzekerheid hebben over hun inkomen. Dat kan betekenen dat de spanningen thuis oplopen, wat de kans op fysiek, psychisch of seksueel geweld vergroot.

Nu mensen elkaar minder treffen op verjaardagsfeestjes, school of de sportclub, blijft huiselijk geweld vaker verborgen. In deze uitzonderlijke tijd is het daarom extra van belang dat mensen iets doen. Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Zowel voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld als voor mensen in hun omgeving.

Het houdt niet op, totdat je iets doet

De nieuwe landelijke campagne richt zich op de eerste belangrijke stap die mensen kunnen maken: praat er over of vraag advies. Voor de campagne worden TV- en radiospots ingezet, online advertising en is een campagnewebsite ingericht. Op de website Ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl kunnen mensen concrete tips en adviezen vinden over wat zij kunnen doen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling.

Mensen kunnen, net als anders, 24/7 (anoniem) bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. De campagnewebsite geeft daarnaast informatie over andere hulplijnen waar mensen gebruik van kunnen maken.

REISBLOG en PODCAST Regionale route 2021, door Merel Steinweg

Voor de tiende reisblog maak ik een wandeling met de nieuwe directeur van het landelijke programma Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT): Mattias Gijsbertsen. Locatie: een Utrechts stadspark. Een half uurtje eerder, op weg naar de afgesproken plek, kom ik langs een oude sterrenwacht. Gelegen op een heuveltje in het hart van het park. Ik kan het niet laten om een kijkje te nemen. Op de gevel staat: 'ver weg komt dichtbij'…. Een thema dat, zo blijkt later, ook in ons gesprek een rode draad zal vormen

Wil je het hele gesprek luisteren? Klik dan HIER en ga mee op pad.

Taboe en illusie

"Het blijft toch altijd wel ver weg van ons, terwijl het zo dichtbij is” antwoordt Mattias op een van mijn eerste vragen. Wat roept huiselijk geweld en kindermishandeling bij hem op? “We praten met elkaar zo weinig over hoe het thuis echt gaat, zeker als het gaat over opvoedingsproblemen of relatieproblemen. Dat zijn allemaal dingen die je niet zomaar op tafel legt. Het is een taboe om hier over te praten, dat heeft mede te maken met de illusie van de maakbaarheid van het individu. Die eigen verantwoordelijkheid, zelf de boel maar bij elkaar moeten houden. Als het niet lukt dan doe jij iets fout, zo lijkt het idee. Op die manier is het leven heel erg een persoonlijke opgave en dus ook een persoonlijk falen als het niet goed gaat. Maar zo zit de wereld gewoon niet in elkaar. Het zou zo fijn zijn om gewoon te kunnen zeggen dat je het thuis even niet meer ziet zitten, als dat zo is. Die ruimte om dat bespreekbaar te maken moeten we met elkaar creëren. Daar hebben we allemaal een rol in".

Het grootste geweldprobleem in Nederland

Ik vraag Mattias wat volgens hem de kern is van zijn nieuwe functie. “Ik wil dat mensen doordrongen zijn van hoe ongelofelijk groot het maatschappelijk vraagstuk is waar ik aan werk. Want het is het grootste geweldprobleem in de Nederlandse samenleving. Maar als je hier een paar straatinterviews zou houden en je vraagt naar de top drie van plekken waar geweld voorkomt, dan vraag ik me ernstig af of mensen huiselijk geweld noemen. Terwijl het toch echt de meest voorkomende situatie is waarvan de impact ook nog eens heel groot is. En toch zit het bij de meeste mensen niet vóór in het hoofd”.

Fundamentele verandering bereik je met kleine stappen

Na een kwartier wandelen zijn we al aan de andere kant van het park, we draaien om en ik beken dat ik het ook wel een heftig onderwerp vind, waar ik soms gewoon liever niet aan wil denken. Dat ik me kan voorstellen dat meer mensen dat hebben. Hoe gaat hij om met de heftigheid van het onderwerp? “In mijn vorige functie als wethouder heb ik heel veel mensen gesproken, onder andere zwerfjongeren en jongeren in de jeugdzorg. Al die verhalen zijn een belangrijke drijfveer. De onmacht om als samenleving niet in staat te zijn om perspectief te geven in gevallen van huiselijk geweld of kindermishandeling, vind ik verschrikkelijk. Maar ik ben iemand die goed kan leven met kleine stappen. Ik ben van nature eigenlijk heel ongeduldig maar weet dat het tijd kost als je grote dingen fundamenteel wilt veranderen. En dat kan niet anders dan met kleine stappen waar je veel mensen onderdeel van de oplossing maakt.

Het is in onze huiskamers, bij familie en buren

Op onze terugweg zie ik de heuvel weer. Ik zeg tegen Mattias dat ik hem graag iets wil laten zien. Hij blijkt dol op astronomie, leest de tekst op de gevel en reageert "Ja joh, het is in je eigen huiskamer, bij je eigen familie, het is overal om ons heen". We nemen afscheid lopen ieder een andere kant op en ik vermoed dat we beiden, op een ander moment, deze sterrenwacht nog eens zullen bezoeken. Om dat wat ver weg is, samen met anderen dichterbij te brengen. 

Ben je na deze blog nieuwsgierig geworden naar ons gesprek? Luister dan HIER naar de podcast. Daarin praten we onder andere verder over de overstap van wethouder in Groningen naar directeur van een landelijk programma, hoe Hillary Clinton een voorbeeld is geweest en wat Mattias de komende anderhalf jaar wil bereiken.

*quotes uit het gesprek zijn omwille van leesbaarheid samengevoegd of aangepast

Team-Kim heeft twee video’s gemaakt met bruikbare tips voor kinderen en jongeren in nood. Wij willen in deze moeilijke tijd kinderen een hart onder de riem steken. Ook is er een video gemaakt met concrete tips voor professionals en andere betrokkene. De tips in de filmpjes worden gegeven door ervaringsdeskundige jongeren van Team-Kim, die zelf te maken hebben gehad met een vorm van kindermishandeling.

Check de video om te horen wat u kunt doen! En deel ‘m binnen uw netwerk, zodat we samen zoveel mogelijk mensen bereiken!

Hoe herken je seksueel misbruik bij kinderen? Welke hulp hebben kinderen na seksueel misbruik nodig? Wat moet je als zorgprofessional of leerkracht primair en/of voortgezet onderwijs, doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt? Op het YouTube kanaal van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is sinds kort een serie video’s (vlogs) te vinden voor zorgprofessionals, leerkracht PO en VO. In de korte VLOGS worden antwoorden op deze en andere veel gestelde vragen over seksueel misbruik van kinderen gegeven.

In de VLOGS spreekt Iva Bicanic, landelijk Coördinator van het CSG, op een laagdrempelige manier bij over zaken waar je als zorgprofessional en of leerkracht tegen aan kunt lopen als je te maken krijgt met seksueel misbruik van een kind. Mocht je na het zien van de vlogs nog meer vragen hebben, dan kun je daar natuurlijk ook voor terecht bij het CSG.

Iedere zorgprofessional en of leerkracht komt in zijn of haar dagelijkse werk wel in aanraking met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd hulp zoeken. 1 op de 6 kinderen heeft namelijk in zijn of haar leven een vorm van misbruik meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. En de helft van de misbruikte kinderen maakt het later nog een keer mee; die kans wordt vergroot door het (onbehandelde) eerdere misbruik.

Wat gebeurt er als je Veilig Thuis belt?

Veilig Thuis is een hulplijn die je gratis kunt bellen, wanneer je je zorgen maakt om een kind en als je je zorgen wilt delen met professionals? Dit kan anoniem en heeft ook niet direct ingrijpende gevolgen. De hulpverleners die je via de telefoon spreekt, weten veel over kindermishandeling. Als jij de situatie van het kind beschrijft, kunnen zij je advies geven. Advies over of jij iets kunt doen en wat zij voor het kind kunnen betekenen. Kijk naar de animatie die daarover is gemaakt binnen de campagne ‘ikvermoedhuiselijkgeweld.nl’.

Bel Veilig Thuis voor advies en hulp

  • Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een hulpverlener aan de lijn.
  • De hulpverlener luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen.
  • De hulpverlener kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen.
  • Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is? Dan kan de hulpverlener je helpen om een melding te maken van je vermoedens. Dit kan anoniem.
  • Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roepen ze de hulp in van lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden.
  • Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Kijk voor meer informatie op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

werken aan veiligheid screenshot

In de Visie gefaseerde ketenzorg wordt eerst samen gewerkt voor veiligheid, daarna wordt gewerkt aan risico gestuurde zorg en pas daarna herstelgerichte zorg. Dat wordt gedaan in een gefaseerde methodische samenwerking, waarbij een gezamenlijk vastgesteld en gedragen veiligheidsplan voor directe veiligheid de basis is voor alle betrokkenen. We spreken over een keten brede samenwerking waarbij stabiele veiligheid centraal staat en oog is voor herstel. Hiervoor is een animatie beschikbaar, die gemaakt is door Veilig Thuis en de Augeo Foundation, mede mogelijk gemaakt door et Ministerie van VWS.

quote Week tegen kindermishandeling

De Week tegen Kindermishandeling 2019 loopt tussen 18 en 24 november. Op 20 november 2019, is het 30 jaar geleden dat het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind is aangenomen door de Verenigde Naties. Ter gelegenheid daarvan worden de komende tijd dertig persoonlijke verhalen gedeeld, die het verschil hebben gemaakt in het leven (en werk) van professionals, ouders en kinderen die met kindermishandeling te maken kregen. De eerste vijf verhalen die in de Week tegen Kindermishandeling 2019 worden gedeeld vind je hier, de overige kun je in de loop van de tijd lezen op www.weektegenkindermishandeling.nl

Jonge vrouw

Op 25 november 2019 startte de campagne ‘Wat kan mij helpen’. Deze campagne, die is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, richt zich op slachtoffers van seksueel geweld en heeft tot doel om de meldingsbereidheid van die slachtoffers te vergroten. Ter ondersteuning van deze campagne is een speciale website online gezet met verhalen van slachtoffers en de weg die zij hebben afgelegd: www.watkanmijhelpen.nl

Voor regionale toepassing is er een campagne Toolkit gemaakt.

Op 17 juni 2019 hebben Mw. Annemarie Penn te Strake, burgemeester van Maastricht en ambassadeur van het programma GHNT en Hameeda Lakho, lid van de spiegelgroep van ervaringsdeskundigen van het programma GHNT het officiële startsein gegeven voor de start van de Regionale route 2021. Dat deden zij op de Dag van Zorg & Veiligheid 2019. Voorafgaand aan het officiële startsein las Merel Steinweg een StandUpBlog voor met als titel ‘Bruine koe’. Merel gaat als StandUpBlogger de route naar 2021 GHNT volgen. De Blog en de animatie Route 2021 zijn hieronder te bekijken en beluisteren.

Voor vragen over de regionale route naar 2021, neem contact op met één van de vier regioadviseurs van het programma GHNT, Lieke Bruinooge, Gerrianne Rozema, Wietske Dijkstra en Gido de Vos of via info@geweldnergensthuis.nl

De campagne ‘ik vermoed huiselijk geweld’ ging op 12 juni 2019 opnieuw van start. De focus ligt nu op het onderwerp huiselijk geweld en ouderenmishandeling, waarbij het tegengaan van financieel misbruik bij ouderen centraal stond. Deze vorm van misbruik valt ook onder ouderenmishandeling.

De officiële aftrap werd gegeven door Minister De Jong (VWS) tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse Vereniging van Banken.

Tijdens het congres Samen Toekomst Maken op 16 april 2019 verzorgen ‘De Jonge Reporter’ een beeldverslag van het congres, de workshop en de Hackaton tegen kindermishandeling 2019.

Huiselijk geweld en kindermishandeling is één van de grootste geweldsproblemen in Nederland. De gevolgen zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Mensen uit de directe omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld vermoeden vaak dat er iets mis is. Uit een recente peiling in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijkt dat drie op de tien mensen hun vermoedens alleen met hun partner bespraken of dat ze hier helemaal niet over spraken.

De nieuwe publiekscampagne wil mensen daarom aansporen om een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De campagne focust zich de komende maanden op kindermishandeling. Later dit jaar komen ook ouderenmishandeling en partnergeweld aan bod. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl  helpt mensen met advies hoe ze in actie kunnen komen.

Films

Het meer jaren programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ werkt op drie hoofdlijnen aan het terugdringen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze vormen van ongewenst gedrag moeten eerder en beter in beeld zijn, daarvoor is het belangrijk dat professionals goed kijken,  waarnemen en zich afvragen of de signalen, hoe klein ook op de juiste manier waarnemen en aanpakken. Het programma gaat verder, niet alleen in beeld, maar ook stoppen en duurzaam oplossen. Een multi-disciplinaire samenwerking tussen professionals is hiervoor randvoorwaarde. En tenslotte besteedt het programma hierbij aandacht aan speciale doelgroepen, denk aan ouderenmishandeling, eerwraak gerelateerde vormen en de problematiek rondom loverboys. De inzet van alle professionals binnen het zorg- en veiligheidsdomein is van levensbelang en maakt het verschil, want niets doen is geen optie.