Gemeenten willen graag landelijke richtlijnen voor het invoeren van een ‘ja-jasticker’. De ervaring van Amsterdam met deze brievenbussticker is zo positief dat ze een landelijke uitrol verdient.


De leden stemden in grote meerderheid in met een motie van Zaanstad om het voortouw te nemen om te komen tot een eenduidige gemeentelijke aanpak voor de invoering van een ja-jasticker in gemeenten die dat willen. De staatssecretaris van IenW zou dit moeten steunen, vinden de gemeenten.

Massale invoering van de ja-jasticker, waarmee je aangeeft dat je alle reclamefolders wilt ontvangen, kan leiden tot een substantiële papierbesparing. Waar geen sticker op de brievenbus zit, is het dan niet langer toegestaan ongeadresseerde post te bezorgen. 

Uit onderzoek blijkt dat slechts 35 procent van de Nederlanders die nu geen sticker op de brievenbus heeft (en dus alle reclamefolders ongevraagd ontvangt) een ja-jasticker zou gaan plakken. De sticker is dus een eenvoudige maatregel om papierafval te voorkomen. In Amsterdam, waar de sticker al is ingevoerd, steunt 84 procent van de inwoners dit beleid. (LM)

Terug naar het overzicht: ALV 27 juni 2018.