In de gemeente Korendijk is de druk om te fuseren constant voelbaar, daarom staat het thema samenwerken hoog op de agenda tijdens het bezoek van Ralph Pans aan de gemeente (maart 2011). ‘Als we niet zouden samenwerken, zouden we ons vandaag nog moeten opheffen’, aldus burgemeester Melissant. De gemeente worstelt nog wel met de vraag hoe je als gemeente voldoende grip en controle op samenwerkingsverbanden kunt houden.

Missing media-item.

Toch is de gemeentelijke samenwerking niet het enige wat tijdens het gesprek met Ralph Pans ter sprake komt. Er is grote nieuwsgierigheid naar de manier waarop de onderhandelingen tussen de VNG en het Rijk verlopen in aanloop naar een bestuursakkoord:

  • Wat zijn de mogelijke breekpunten?
  • Hoe is de sfeer?
  • Staat de VNG echt bekend als Rupsje Nooit Genoeg?

VNG-directieraadvoorzitter Ralph Pans vertelt hoe het ervoor staat met de onderhandelingen over een bestuursakkoord. Maar hij gaat vooral uitgebreid in op de komende decentralisaties van de AWBZ, de Jeugdzorg en de regeling Werken naar vermogen.

Stemmachines
De gemeente wil ook graag weten hoe het staat met de stemmachines: ‘Komt daar nog beweging in?’ Volgens Ralph Pans is de kans klein dat er op korte termijn stemmachines komen, vanwege problemen met privacy en oncontroleerbare fouten. Bovendien is er in verschillende Europese landen een beweging tégen stemmachines.

Voorlopig zal er in Korendijk dus gewoon met het rode potlood gestemd moeten worden.

Korendijker
De VNG gaat niet met lege handen naar huis, want zoals de traditie voorschrijft, krijgen ze een ‘Korendijker’ mee, een heerlijk gebak van de plaatselijke bakker.