Met het Koplopersprogramma geeft de VNG een extra impuls aan al lopende initiatieven van gemeenten gericht op het volwaardig meedoen van inwoners met een beperking.

In samenwerking met de Alliantie VN-Verdrag (een groep cliƫnten- en gehandicaptenorganisaties) zochten we gemeenten die voorop lopen bij de invulling van het VN-verdrag Handicap. En die hebben we gevonden.

Even voorstellen

Aan de hand van een serie posters stellen de vijfentwintig koplopers zich voor: Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Dordrecht, Ermelo, Geldermalsen, Gooise Meren, Groningen, Haarlemmermeer, Hardenberg, Huizen, Krimpen aan den IJssel, Leiden, Maastricht, Meijerijstad, Oude IJsselstreek, Reusel-De Mierden, Rotterdam, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Westerveld, Woerden en Zwolle.

Zie ook

Netwerk voor gemeenten die voorop lopen, maar er nog niet zijn

In de vooroplopende gemeenten staan de belangen van inwoners met een beperking hoog op de agenda, is er een innoverende aanpak en dragen initiatieven bij aan een inclusieve samenleving. Dit betekent niet dat het werk in de gemeente gedaan is.

Juist de koplopers zijn zich er van bewust dat er nog een (lange) weg te gaan is. Zij vormen een netwerk dat van elkaar wil leren en samen stappen wil zetten naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Ook dragen zij het belang van het VN-Verdrag uit, zowel binnen de eigen organisatie, als naar de inwoners en over de gemeentegrenzen heen.

Manifest

Tijdens de kick-off van het programma Iedereen doet mee! op 14 juni 2018 hebben de koplopers het door henzelf opgestelde manifest ondertekend. Daarmee geven zij aan waar ze voor staan, waar ze voor gaan en wat ze willen bereiken.

Filmpje Startdag Koplopergemeenten VN-verdrag

De 25 gemeenten die meedoen aan het VNG-koplopersproject voor het VN-verdrag Handicap ondertekenden op 14 juni het manifest 'Iedereen doet mee!' Minister Hugo de Jonge (VWS) en Illya Soffer, directeur van Ieder(in) zetten ter aanmoediging als eersten hun handtekening onder het manifest.

Welke gemeenten gingen u voor?

Op onderstaande kaart ziet u een overzicht van gemeenten die het manifest Iedereen doet mee! hebben ondertekend.