VNG Magazine nummer 5, 22 maart 2019
Auteur: Cindy Castricum
Van mitigeren tot insliklezer. Voor staatssecretaris Raymond Knops (BZK) zijn dit soort woorden voortaan taboe. ‘Als de overheid op deze manier met de buitenwereld communiceert, doen we het niet goed’, zo hield hij de 1500 aanwezigen van het ‘congrestival’ van VNG Realisatie voor.
Serve the people and leave no man behind. Dat is wat Knops leerde toen hij voor Defensie werkte. Als jonge officier van de Koninklijke Luchtmacht moest hij op basis van beschikbare informatie belangrijke beslissingen nemen. ‘Dat heeft me als bestuurder gevormd.’
De overheid moet wat hem betreft duidelijk met de inwoners communiceren, zodat iedereen mee kan komen, ook digitaal. Daar zijn lef en vertrouwen voor nodig, niet toevallig het thema van deze VNG-dag voor gemeentesecretarissen, hoofden, managers en directeuren op het sociaal en fysiek domein, dienstverlening en openbaar bestuur en veiligheid en informatiemanagement.
Lef
Om het begrip lef te illustreren, blikte Knops terug op de tijd dat hij wethouder was in Horst aan de Maas (1999-2005). ‘Toen ik daar kwam, was er al tien jaar een voornemen een hotel te bouwen, maar er was geen ondernemer die het aandurfde. Tot iemand bij de gemeente aanklopte met een goed plan, maar de grondprijs niet kon betalen. Dan kun je twee dingen doen. Je aan de regels houden en wachten tot zich ooit een ondernemer aandient die aan alle vereisten voldoet, of de grond voor minder verkopen en iemand een kans geven. Ik heb een stevig debat moeten voeren met de raad om dat voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk is dat hotel er gekomen en daardoor heeft de gemeente ook andere ondernemers aangetrokken.’ Portee van het verhaal? Je moet soms lef durven tonen om zaken voor elkaar te krijgen. ‘Treed af en toe eens buiten de gebaande paden’, riep Knops de aanwezigen op.
Ingewikkelde brieven
Een van de eerste zaken die Knops aanpakte toen hij staatssecretaris van BZK werd, waren de ingewikkelde brieven die de overheid uitstuurde. ‘Zelfs ik begrijp af en toe niet wat er staat.’ De brief over digitale inclusie, die eind vorig jaar naar de Tweede Kamer is gestuurd, is een voorbeeld van hoe het wel moet, aldus Knops. Serve the people and leave no man behind, daar draait het wat hem betreft allemaal om.
Binnenkort in VNG Magazine een interview met staatssecretaris Raymond Knops over o.a. de digitale overheid.