Jos van der Knaap, gemeentesecretaris Wijchen en bestuurslid van de Vereniging van Gemeentesecretarissen werd geïnterviewd tijdens de VNG-Bestuurdersdag (najaar 2014)

‘Binnen de overheid vindt een transformatie plaats, waarin twee vragen cruciaal zijn. Allereerst: waar zijn we voor? En ten tweede: hoe verleiden we onze inwoners tot actief burgerschap? Onze verzorgingsstaat heeft mensen afhankelijk en lui gemaakt en vaak ook calculerend. Iemand die zelf een klus klaart, zal snel genoegen nemen met een zesje.

Maar besteedt die persoon het werk uit, aan de overheid in dit geval, dan verwacht hij dat er als cijfer een acht uitrolt. Liever nog een negen, want hij betaalt zoveel belasting. Als het maar enigszins kan moeten we de kracht in onze gemeenschappen benutten en onze inwoners weer mede-eigenaar maken van de publieke ruimte.

Maar zit men daarop te wachten? Mensen vragen massaal meer invloed, maar kloppen niet massaal op de deur om het te mogen doen. Ik begrijp dat ook wel, want iedereen is tegenwoordig druk en niemand wil er structureel meer werk bij krijgen. Maar als we mensen kortdurend inschakelen, denk ik dat ze daar wel warm voor kunnen lopen.’