VNG Magazine nummer 16, 25 oktober 2019
Auteur: Rutger van den Dikkenberg
Drie vragen aan... Sjors Fröhlich, nieuwe burgemeester Vijfheerenlanden

Vijfheerenlanden krijgt een opvallende burgemeester. Radiopresentator en hoofdredacteur Sjors Fröhlich verruilt de microfoon van nieuwszender BNR volgende maand voor de ambtsketting van de nieuwe Utrechtse gemeente.
1. Waarom wilde u burgemeester worden?
‘Eigenlijk vond ik het altijd al een mooi vak, zonder dat ik het echt goed kende. Ik vind het leuk om contact te maken met mensen. En het allermooist van het vak is dat je verschillende rollen hebt, en daar snel tussen moet wisselen. Het ene moment vier je een zestigjarig huwelijk, dan weer buig je je over een probleem in de openbare orde. Er wordt een beroep gedaan op heel veel facetten van je persoonlijkheid en je kunnen. Ik had alleen het luxeprobleem dat ik ontzettend leuk werk had bij de radio.’
2. U liep als stage mee met een aantal burgemeesters. Heeft de praktijk u verbaasd?
‘Ik was positief verbaasd over de breedheid van de functie. Ik ben met verschillende burgemeesters meegelopen. Bij Victor Molkenboer in Woerden. Met Liesbeth Spies in Alphen aan den Rijn, Peter Rehwinkel in Zaltbommel, Lucas Bolsius in Amersfoort. Zij kenden mijn ambitie. Ik was daar eerlijk over, omdat ik wilde onderzoeken of het echt iets voor me was. De belangrijkste tip die ik van hen kreeg, is dat je dicht bij jezelf moet blijven, al klinkt dat een beetje flauw. Neem in de gesprekken die je voert geen andere rol aan, anders snijd je jezelf in de vingers. En je moet er lol in hebben om met mensen om te gaan, dat is wel de core business van dit vak.
‘We hebben tijdens de meeloopstages ook echt wel te maken gehad met serieuze gevallen. Hoe ga je daarmee om? Naast mijn radiocarrière had ik altijd een bedrijf dat zich bezighield met mediaproducties en crisisoefeningen. Voor het Nationaal Crisiscentrum hebben we diverse jaren oefeningen georganiseerd, ik wist al dat daar mijn interesse lag.’
3. Vijfheerenlanden is een nieuwe gemeente, op 1 januari ontstaan uit een fusie van de Zuid-Hollandse gemeenten Zederik en Leerdam en het Utrechtse Vianen, en het is met ruim 54.000 inwoners ook nog eens een flinke gemeente. Dat is geen gemakkelijke start voor een beginnend burgemeester. Bent u niet bang dat het misgaat?
‘De ambtelijke fusie is een jaar eerder al van start gegaan, daar heeft de gemeentesecretaris een goede rol in gespeeld. De gemeentelijke fusie is voor alle kernen beter dan zelfstandig blijven. Maar er is op sommige plekken nog pijn. Mensen zijn bijvoorbeeld verdrietig over de keuze voor Utrecht als provincie. Dat proces van heling zal nog wel even duren, daar moet ik als burgemeester een rol in spelen. Ik denk dat ik dat kan, omdat ik uit dit gebied kom. Ik woon al heel lang in Schoonrewoerd, in de oude gemeente Leerdam, en ik ken de gevoelens van de mensen.
‘De provinciekeuze voor Utrecht is goed. Vanwege het inwonertal kunnen we hier echt een factor van betekenis zijn. Zuid-Holland heeft veel aandacht voor de grote steden. Utrecht is kleiner, daar is Vijfheerenlanden een factor van betekenis. We willen een aanjagende rol spelen. Zoals elke gemeente hebben wij te maken met de energietransitie. Daar willen we ons steentje aan bijdragen.
‘Ik ben als buitenstaander ook niet bang voor het old boys network. Ik ben voorgedragen als burgemeester, dus dat plafond heb ik al geslecht. En door de reacties van de burgemeesters die ik heb gekregen, voel ik me ontzettend welkom. Iedereen biedt hulp aan. Daar ben ik echt door geroerd.’