Beweegloket helpt Hagenaars met beperking aan sport
De drempel om te gaan sporten of bewegen is voor veel mensen met een beperking hoog. Waar kan ik terecht? Zijn er wel aanpaste mogelijkheden? De gemeente Den Haag heeft sinds eind 2017 speciaal voor alle inwoners met een beperking het Beweegloket opgezet. Steeds meer Hagenaars weten de weg te vinden naar dit loket.
“Toen ik een paar weken geleden begon met zwemmen kon ik net twee baantjes doen met schoolslag. Vandaag heb ik tien baantjes gedaan, ook met borstcrawl”, vertelt Gerard Kaldenbach. Na een schedelbasisfractuur is hij aan het revalideren in het zwembad van het revalidatiecentrum Basalt. “Via mijn huisarts ben ik doorverwezen naar het Beweegloket. Zij hielpen me om hier te komen zwemmen. En dat bevalt erg goed.”
Beweegloket
Of je nu een auditieve, visuele, motorische, verstandelijke of psychosociale beperking of chronische aandoening hebt, -aangeboren of niet-, sporten kan iedereen in Den Haag. Twee jaar geleden heeft de gemeente daar samen met Sophia Revalidatie (nu Basalt Revalidatie), Stichting MEE, de Haagse Hogeschool, het Mondriaan College en het Kenniscentrum Sport het Beweegloket opgezet.
Via e-mail of telefoon kan je een afspraak maken. De sportconsulenten zitten in De Sportcampus Zuiderpark klaar om mensen met een beperking te helpen een juiste plek te vinden om te sporten of bewegen. Via een gratis adviesgesprek kijken ze samen welke sport of beweegactiviteit ze zouden willen en wat daarvoor de mogelijkheden zijn.
134 Hagenaars geholpen
En dat er vraag naar is blijkt wel uit de groei aan mensen die gebruikmaken van het loket. De afgelopen maanden voerden de consulenten gemiddeld 15 gesprekken per maand. Dat gemiddelde lag een jaar geleden nog op 8 gesprekken per maand. Sinds de start heeft het Beweegloket al ruim 150 Hagenaars geholpen. Ruim een kwart van hen waren mensen met een verstandelijke beperking. Meer dan 20 procent waren mensen met een chronische aandoening zoals diabetes, fybromyalgie, artrose, obesitas, COPD en reuma, en ruim 15 procent kampt met hart- en vaatziekten.
Wethouder Sport van de gemeente Den Haag, Richard de Mos, is dan ook tevreden. “Het Beweegloket is hét middel voor mensen met een beperking in Den Haag op weg naar sport. Sporten is hartstikke leuk, iedereen vindt het gaaf om te doen en het is gezond. Maar niet iedereen, en zeker niet mensen met een beperking, weet de weg naar het sporten. Daarom is het Beweegloket zo belangrijk, zodat ook zij de weg weten te vinden naar de verenigingen waar ze naar hartenlust kunnen sporten.”
Studenten
Na het vinden van een geschikte plek om te sporten blijkt het echter in de praktijk voor sommige mensen (vooral mensen met een psychosociale of verstandelijke beperking) nog een grote stap om daadwerkelijk er naartoe te gaan. Daarom biedt het Beweegloket gratis begeleiding aan van zogeheten friends. Dit zijn vier studenten van sportopleidingen aan de Haagsche Hogeschool en het Mondriaan College, die de eerste paar keren met de aanvragers meegaan naar de gekozen sportvereniging of een beweegactiviteit. “Daarnaast zijn we ook zogeheten teamplayers van het Beweegloket”, vertelt Jochem Bijman, student aan de HALO (Haagse Academie Lichamelijke Opvoeding).
“We verstrekken ook informatie aan cliënten, organiseren clinics en doen onderzoek naar hoe kinderen met lichamelijke beperking kunnen sporten in Den Haag. Wat is hun behoefte en wat voor aanbod is er? Ik werk sinds 1 september voor het Beweegloket, daar verdien ik studiepunten mee. Ik heb gekozen voor deze doelgroep omdat ik er eerlijk gezegd nooit eerder mee in aanraking ben gekomen.”
Bijman heeft net zijn eerste cliënt, een Griekse man met een heel laag IQ, begeleid naar basketbal. “We zijn eerst gaan samenwerken aan zijn conditie, door te gaan lopen. Na vijf weken hardlopen ben ik twee keer mee gegaan naar basketbal. Daarna is hij zelfstandig gaan basketballen. Momenteel help ik iemand met een psychoseverleden om tafeltennis als sport op te pakken.”
Intrinsieke motivatie
Een van de twee sportconsulenten bij het Beweegloket is Jacobine Schoemaker, die ook als bewegingsagoog werkt bij Basalt. “Het Beweegloket helpt mensen echt. Voor mensen met een beperking zijn de grote verenigingen en sportscholen niet altijd geschikt, zij zijn juist gebaat bij een kleinere intiemere omgeving. Wij kennen juist ook de kleine initiatieven.” Schoemaker noemt vooral de nazorg erg belangrijk in het werk als consulent. “We bellen mensen na om te vragen hoe het gaat en of het allemaal gelukt is. Veel mensen weten dat ze meer moeten bewegen, het daadwerkelijk doen is weer anders. De counceling werkt als een stok achter de deur. Het is heel erg effectief. Er is namelijk wel echt intrinsieke motivatie nodig om meer te bewegen, anders werkt het niet.”
Zelfstandig zoeken
Uiteraard is het ook mogelijk voor mensen om zelfstandig op zoek te gaan naar hun sport of beweegactiviteit. Onderdeel van het Beweegloket is www.unieksporten.nl. Op deze landelijke site kunnen mensen binnen Den Haag en omgeving zoeken naar sport en beweegactiviteiten die passend is bij hun beperking. Vanuit het Beweegloket wordt het aanbod binnen Den Haag up to date gehouden.