Factsheet RO-procedure en ladder huisvesting statushouders
Het versnellen van huisvesting voor statushouders heeft ook in 2017 hoge prioriteit. De factsheet geeft aandachtspunten voor ruimtelijke procedures, inclusief een bijlage met relevante wetgeving 'Rijksladder en kruimelgevallen'. En een aparte bijlage met een Voorbeeld raamwerk ruimtelijke motivering woongroepbewoning in reguliere woningen voor gemeenten.
- Factsheet RO-procedure en ladder huisvesting statushouders (OTAV, november 2016)
- Voorbeeld raamwerk ruimtelijke motivering woongroepbewoning in reguliere woningen
Handreiking woning delen
De VNG en Platform Opnieuw Thuis hebben een handreiking gemaakt met een overzicht van de gevolgen, mogelijkheden en eisen die gepaard gaan met het delen van woningen.
- Handreiking Woning delen (VNG, Platform Opnieuw Thuis, november 2016)
Voorbeelden van woonprojecten voor gecombineerde huisvesting.
- Kansrijk Wonen
- Plan Einstein
- Huisvesting in appartementencomplex Broekstaete (VNG Databank Praktijkvoorbeelden)
- Project Startblok Riekerhaven Amsterdam
- Project Wonen op de hoek in Amsterdam
Wat zijn succesfactoren bij huisvesting vergunninghouders?
In 2015 moesten gemeenten 28.000 vergunninghouders huisvesten. Roxanne Mulder heeft in haar afstudeeronderzoek voor RIGO Research en Advies onderzocht waarom het sommige gemeenten wel en andere gemeenten niet is gelukt om aan die taakstelling te voldoen. Met andere woorden: wat zijn de succesfactoren en wat zijn de knelpunten.
- Huisvesting van vergunninghouders. Succesfactoren en knelpunten bij het realiseren van de gemeentelijke taakstelling (RIGO Research en Advies, november 2016)
Handreiking bevorderen van regionale samenwerking bij huisvesting vergunninghouders
De Huisvestingswet staat toe dat gemeenten onderling vergunninghouders en taakstellingen aan elkaar overdragen. Voorwaarde is wel dat de optelsom van de taakstellingen gelijk blijft. Platform Opnieuw Thuis heeft een handreiking gemaakt voor gemeenten die op dit punt regionaal willen gaan samenwerken.
- Handreiking bevorderen van regionale samenwerking bij huisvesting vergunninghouders (Platform Opnieuw Thuis, een samenwerking van Rijk, VNG, IPO, COA en Aedes, oktober 2016)
Versnellingsarrangement (GVA) vergunninghouders
- Wat zijn de ervaringen met het GVA? Lees de factsheet: Factsheet Gemeentelijk versnellingsarrangement (GVA) - geleerde lessen uit de praktijk (OTAV, oktober 2016)
- Staatssecretaris Dijkhoff (V&J) heeft het Gemeentelijk Versnellingsarrangement (GVA), bedoeld voor de tijdelijke huisvesting van vergunninghouders, aangepast, zodat het plaatsen van vergunninghouders ook na 1 januari 2017 mogelijk blijft. Lees meer in het VNG-nieuwsbericht van 28 september 2016
- Ervaringen met het versnellingarrangement: Factsheet Gemeentelijk versnellingsarrangement (GVA) - geleerde lessen uit de praktijk (OTAV, oktober 2016)
Overzicht vragen en antwoorden subsidieregeling huisvestingsvoorziening vergunninghouders
In dit overzicht vindt u informatie over deze subsidieregeling. Onder meer over de taakstelling, de relatie GVA en huisvestingsvoorziening, bijstand en toeslagen, maximale huur, zelfstandige versus onzelfstandige woonruimte, tijdelijke huurcontracten, rollen gemeenten en woningcorporaties, en het beheer van woonvoorzieningen.
- Overzicht vragen en antwoorden subsidieregeling huisvestingsvoorziening (VNG, Platform Opnieuw Thuis, Ministerie van BZK, Ministerie van V&J, augustus 2016)
A Home away from Home
A Home away from Home is een website met voorbeelden van innovatieve oplossingen voor het huisvesten van statushouders, senioren en starters. De website is het resultaat van een prijsvraag die COA samen met de Rijksbouwmeester heeft uitgeschreven.
- A Home away from Home (COA, Rijksbouwmeester, juni 2016)
Ketenservicelijn voor informatie over documenten
Gemeenten kunnen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) terecht met al hun vragen over documenten en administratieve processen, nodig om snel huisvesting voor asielzoekers te kunnen regelen. Waar nodig verwijst de IND naar een andere instantie.
- Meer informatie over de Ketenservicelijn van IND: VNG-nieuwsbericht van 12 januari 2016
- Contactgegevens Ketenservicelijn: telefoon: 088-0430500 of mail: ketenservice@ind.minvenj.nl
Huur- en inkomenscalculator voor vergunninghouders
De 'Huur- en inkomenscalculator voor vergunninghouders' is een rekenmodel van Opnieuw Thuis. Het rekenmodel geeft een beeld van de bestedingscapaciteit bij verschillende inkomenssituaties en helpt bij het maken van keuzes bij investeringen.
Meer over de Huur- en inkomenscalculator: VNG-nieuwsbericht van 24 maart 2016
Tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders
Met de Tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders kunt u subsidie aanvragen voor de realisatie van woonvoorzieningen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. De regeling stimulering huisvesting is open van 1 februari 2016 tot 1 januari 2021.