Ontwerpen gaat altijd over samenwerken. Samen met andere partijen maak je bijvoorbeeld het ontwerp van de buitenruimte of van een buurtinitiatief.

Het samenwerken gaat beter als je inzicht hebt in de ander en jezelf als samenwerkingspartners. Daarnaast is het goed om te weten of je team compleet is.

De verschillende samenwerkingstypes hebben elkaar nodig. Zo is de realist een nuttig teamlid om met beide benen op de grond te blijven. De ondernemer kan net dat extra zetje geven om iets nieuws te durven doen.

Samenwerkingstypen

We kennen veel verschillende indelingen in teamrollen, denk aan testen als Belbin en Enneagram, manieren om je bewust te worden van verschillen en natuurlijke voorkeuren. Mensen passen nooit helemaal in een hokje.

Welk type ben jij?

Het beginpunt van samenwerken ben je zelf. Ontwerpjegemeente onderscheidt zes samenwerkingstypes, Wij-ondernemer, Moderne idealist, Hedendaagse probleemoplosser, Nieuwe realist, Gedegen analist, Betrokken verbinder.

Door onderstaande casus en vragen te doorlopen, kom je uit op jouw samenwerkingskenmerken. Welk samenwerkingstype ben jij?

Casus – De wijkbegroting

Jouw gemeente besloot om een deel van de begroting te laten invullen door buurtbewoners zelf. Jij bent gevraagd om mee te doen. De Bloemenwijk wil hiermee aan de slag.

Vandaag is in de bibliotheek de kick-off van het project Wijkbegroting Bloemen binnen de Perken. Deelnemers zijn elf mensen uit de wijk, zowel bewoners als ondernemers.

Hoe stel jij je op?

"Samen zijn we echt goede dingen aan het doen. Gelukkig zullen in de volgende vergadering ook de directeur van de bibliotheek en de schooldirecteur aansluiten."

 

 

"Geweldig dat de raad ons deze kans geeft, maar het proces vraagt ook aandacht. De raad is van groot belang."

 

“Bewust van de ingewikkelde opdracht die we met elkaar hebben. Maar ik zie dat de energie dreigt weg te trekken. Wat ga ik daaraan doen?”

 

“We hebben een pittige klus te klaren, waarvan we politiek gezien het nodige moeten terugkoppelen. Op naar de tekentafel, dan zetten we op papier wat terug moet naar de raad.”

 

"Belangrijk dat we de grote lijn goed in beeld houden, niet te veel op postzegelniveau bezig zijn. Ik zorg voor een helicopterview."

 

"Blij met de opdracht houd ik de boel graag bij elkaar en geef iedereen de ruimte. Soms verlies ik me in de detaillering die daarvoor nodig is."