VNG Magazine nummer 4, 8 maart 2019

Auteur: Leo Mudde
 
BMW is het favoriete merk van burgemeesters. Van de gemeenten met dienstauto’s voor het vervoer van collegeleden rijdt 40 procent hiermee. Daarna volgt Volvo met 28 procent.

Dat blijkt uit een enquête van VNG Magazine waaraan 58 procent van de 355 gemeenten heeft meegedaan. Andere merken die werden genoemd waren Audi en Mercedes, beide 12 procent. Duurzaamheid en kwaliteit werden het vaakst genoemd als criterium voor de keuze van BMW, voor de Volvo lijkt behalve de duurzaamheid ook de prijs een doorslaggevende factor te zijn. 

Ongeveer één op de acht gemeenten beschikt over één of meer dienstauto’s voor de dienstreizen van de burgemeester en/of de wethouders. Niet verrassend zijn dat vooral de grote gemeenten. De meeste dienstauto’s rijden in Amsterdam en Rotterdam (6) en Den Haag (5).

De media berichten met enige regelmaat over de dienstauto’s van gemeenten. Zo beschreef het AD/Utrechts Nieuwsblad eind vorig jaar nog uitgebreid het gebruik van de (toen nog drie, inmiddels twee) dienstauto’s van het  Utrechtse college van B en W. Dat artikel ging vergezeld van een lezerspoll, waaruit bleek dat er begrip is voor het gebruik van dienstauto’s. Slechts één op de drie AD-lezers was van mening dat een college, als het echt een goed voorbeeld wil zijn, alle dienstauto’s in de ban zou moeten doen omdat zij schadelijk zijn voor het milieu.

Duurzaam

Het milieuaspect weegt straks zwaar mee bij de keuze voor een nieuwe dienstauto, laten nagenoeg alle gemeenten die de komende jaren hun huidige exemplaar gaan inruilen, weten. Het bestaande wagenpark van de Nederlandse gemeenten is nog een mix van auto’s die op fossiele brandstof rijden, hybride zijn of, in een paar gevallen, elektrisch. De twee Audi’s van Leeuwarden rijden op CNG ofwel ‘groen gas’, een duurzame variant van aardgas.

Een van de gemeenten die aan de enquête meededen, Apeldoorn, laat weten dat ‘we uiteraard elektrisch wilden gaan rijden om als duurzame gemeente het voorbeeld te geven’. Apeldoorn heeft nu twee BMW’s, een hybride 530e (met chauffeur) die hoofdzakelijk door de burgemeester wordt gebruikt en een elektrische i3 (zonder chauffeur) die wordt gedeeld door de vijf wethouders.

Apeldoorn heeft zich bij zijn selectie niet blindgestaard op de glimmende brochures van de dealers. De auto’s moesten passend zijn voor een stad van die grootte, representatief zijn en niet te klein, maar ook zeker niet te groot. ‘Dan is de keuze al aardig beperkt. Audi A6, BMW 5-serie, Mercedes E, Volvo S90 zijn wel de meest voorkomende dienstauto’s voor bestuurders. Audi viel af, omdat daarvan destijds geen elektrische versie op de markt was. Met de Volvo, Mercedes en de BMW is proefgereden en daarbij kwam de BMW 530e als beste uit de bus qua actieradius en comfort. Daarbij kwam dat BMW ook als enige een flinke overheidskorting gaf, waardoor deze als winnaar uit de aanbestedingsprocedure kwam.’