VNG Magazine nummer 14, 21 september 2018

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

Het Spookmeer in het Reestdal


Meer dan een uitgestrekt landschap

Eigenlijk hadden we ’s ochtends vroeg moeten komen, als volgens de legende de ‘witte wieven’ boven het water dansen. Maar ook op deze zonnige zomernamiddag is direct duidelijk waarom het Spookmeer in het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel, volgens burgemeester Roger de Groot de mooiste plek van De Wolden is. Diep in de bossen verborgen schittert het water ineens door de bomen als we aan komen wandelen. Een idyllische plek, vindt de burgemeester, ‘waar je even tot rust kunt komen te midden van de natuur en de Drentse historie’.

Vroeger kwam hij vaak bij zijn familie in Coevorden en hij is CDA-raadslid in Raalte geweest, dus de omgeving was De Groot niet vreemd toen hij in 2012 eerste burger van De Wolden werd.

De Wolden – een plattelandsgemeente tussen Hoogeveen en Meppel bestaande uit zeventien dorpen – omvat niet alleen uitgestrekte landschappen, maar presenteert zich ook graag als ‘kraamkamer van de economie’ waar veel start-ups het licht zien. Door het bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden profiteren ondernemers én inwoners straks van ‘het snelste internet van Nederland’, aldus een trotse burgemeester.
 

Tot en met 4 november is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan te bezichtigen. Wij vroegen burgemeesters naar aanleiding van deze tentoonstelling naar de mooiste plek in hún gemeente. Dit is de vierde aflevering in een serie, die ook is te vinden op vng.nl/de-mooiste-plek.