VNG Magazine nummer 17, 9 november 2018

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

De Grift in de Gelderse Vallei

Eigenwijs en ondernemend

Veenendaal kent nauwelijks buitengebied behalve de plek waar waarnemend burgemeester Piet Zoon ons op een zonnige najaarsdag mee naartoe neemt. We staan bij de Bisschop Davidsgrift – kortweg de Grift – waar vijf eeuwen geleden al turf werd gestoken. Volgend jaar herdenkt de gemeente de vijfhonderdste geboortedag van Gilbert van Schoonbeke, een Vlaming die, zo gaat het verhaal, van zijn vriend Karel V toestemming had gekregen in Veenendaal grondstoffen te zoeken die hij nodig had voor de uitbreiding van Antwerpen. ‘Van Schoonbeke was een tikkeltje eigenwijs, ondernemend en sociaal voelend en dacht buiten de kaders’, vertelt Zoon. ‘Deze eigenschappen zitten ook in het dna van de inwoners, al zijn ze zich daar niet altijd van bewust.’ Er worden komend jaar talloze activiteiten georganiseerd, onder meer een tocht met een historisch vaartuig van Veenendaal naar Antwerpen.

Zoon (VVD), die eerder burgemeester in Hattem, Raalte en Reimerswaal was, kijkt ontzettend uit naar de activiteiten, al is de kans klein dat hij deze nog in functie meemaakt. De selectieprocedure voor een nieuwe burgemeester is inmiddels gestart. ‘Ik doe dit voor de inwoners én voor mijn opvolger, het is echt een uitdaging om het Gilbertjaar 2019 zo goed mogelijk neer te zetten.’ Eigenwijs en ondernemend, dat zit ook in zíjn dna.

Deze zomer was de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan te bezichtigen. Wij vroegen burgemeesters naar aanleiding hiervan naar de mooiste plek in hún gemeente. Dit is de zevende aflevering in een serie, die ook is te vinden op vng.nl/de-mooiste-plek.