VNG Magazine nummer 15, 5 oktober 2018

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

Bunkerstation tussen de kribben


Rivier vol bedrijvigheid

 ‘Waar we nu staan, is Zaltbommel in een notendop’, aldus waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel. We bevinden ons aan de oever van de Waal met op de achtergrond bunkerstation Slurink (waar grote schepen bevoorraad worden) en de Martinus Nijhoffbrug. ‘Historische stad, bedrijvigheid, een van de drukst bevaren rivieren van Nederland.’

Toen Rehwinkel vorig jaar waarnemer werd in het vestingstadje in de Gelderse provincie – het is nét geen Brabant – had hij op een van zijn eerste werkdagen het water wel in willen springen. ‘Zo prachtig is het hier, zeker in de zomer. Maar echte Bommelaren weten dat dit een slecht idee is, de rivier is heel gevaarlijk.’

Rehwinkel, eerder onder meer Eerste en Tweede Kamerlid voor de PvdA en burgemeester van Naarden en Groningen, is trots op de diversiteit van de gemeente, die als een eilandje tussen de Maas en de Waal ligt. Naast Zaltbommel bestaat ze uit twaalf kernen, zoals Bern, Kerkwijk en Poederoijen.

‘De evacuatie van de Bommelerwaard in 1995 komt bijna elke dag wel een keer ter sprake’, aldus de burgemeester. Op de Waalkade is een herinnering zichtbaar: het beeld De jongen in zwembroek van kunstenaar Marcel Smink, die met zijn linkerarm de hoogst haalbare waterstand aangeeft. 8,87 boven NAP, onvoorstelbaar.

Tot en met 4 november is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan te bezichtigen. Wij vroegen burgemeesters naar aanleiding van deze tentoonstelling naar de mooiste plek in hún gemeente. Dit is de vijfde aflevering in een serie, die ook is te vinden op vng.nl/de-mooiste-plek.