VNG Magazine nummer 11, 29 juni 2018

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: © Martine Sprangers

Uitzicht vanaf landgoed Tespelduyn

Van vuilnisbelt tot pareltje


Het uitzicht strekt zich uit van de Amsterdamse Zuidas tot de skyline van Den Haag. Met links de duinen en de zee en rechts de bollenvelden en de Keukenhof. We staan 23 meter hoog op een berg, pardon terp. 
Volgens burgemeester Gerrit Goedhart van Noordwijkerhout de mooiste plek van het dorp: ooit een vuilnisbelt, nu een landgoed annex golfbaan. ‘Deze plek biedt overzicht’, aldus de burgemeester, zelf geen golfer overigens. ‘En dat is toch het mooist dat je als bestuurder kunt hebben.’ Persoonlijk zegt het uitzicht hem ook iets. Hij woonde en werkte lange tijd in Amsterdam (was raadslid voor het CDA en later ambtenaar) en is een paar jaar beleidsmedewerker bij de VNG in Den Haag geweest. 
Bollenboeren waren fel tegen de komst van Tespelduyn, zoals het landgoed heet. Gemeente en ondernemer trokken samen op om het voor elkaar te krijgen. De zes Bollenstreek-gemeenten hebben het benoemd tot een van de pareltjes van de regio. In 2020 moet 60 procent van de inwoners het landgoed kennen en bezoekers moeten het beter weten te vinden, zo staat in het Gebiedsprogramma 2016-2020.
 

De Mooiste Stad

Eerder deze maand opende in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan. Daarop vroegen wij burgemeesters welke plek in hun gemeente zij het mooist vinden. De komende edities presenteren zij zich in deze rubriek. Alle bijdragen zijn hier te vinden.