VNG Magazine nummer 2, 8 februari 2019

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

De uiterwaarden langs de Lek

Fantastische dynamiek

Op 31 januari 1995 ging heel Culemborg op de vlucht voor het hoge water. Deze spannende periode in de geschiedenis van het Gelderse, historische stadje aan de Lek had tot gevolg dat er nu veel ruimte rond de rivier is. Het is een van de eerste projecten die in het kader van het verbeteren van de kwaliteit van het rivierengebied is opgepakt.

‘Vanuit de binnenstad ben je zo bij de uiterwaarden langs de Lek’, vertelt burgemeester Gerdo van Grootheest. En inderdaad, het fietstochtje op deze winderige januarimiddag van het stadhuis naar de rivier duurt nog geen tien minuten. De burgemeester komt er graag. Dan wandelt hij ’s ochtends vroeg of aan het eind van de dag een uurtje met zijn hond Klaas, een Engelse cockerspaniël. ‘De dynamiek is hier echt fantastisch’, zegt Van Grootheest. ‘De kleuren van lucht en landschap veranderen continu.’

Van Grootheest (GroenLinks) studeerde in Maastricht, waar hij raadslid en vervolgens wethouder was totdat hij in juni 2017 werd benoemd als burgemeester van Culemborg. ‘Culemborgers leven met de rivier’, zo heeft hij inmiddels ervaren. ‘Veel inwoners hebben een bootje en gaan in de zomer de rivier op.’

Zelf heeft hij geen boot, maar ach, het geluk van burgemeester zijn, is dat hij vaak genoeg wordt uitgenodigd voor een tripje over de Lek.

Vorig jaar was de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan te bezichtigen. Wij vroegen burgemeesters naar aanleiding hiervan naar de mooiste plek in hún gemeente. Dit is de twaalfde aflevering in een serie, die ook is te vinden op vng.nl/de-mooiste-plek.