De VNG-directieraad on Tour is deze maand (maart 2011) in Goedereede geweest. Het eerste dat opvalt in de raadszaal van de gemeente Goedereede is een grote luchtfoto van het westelijk deel van Goeree Overflakkee. Burgemeester Ger van de Velde wijst meteen een paar mooie en interessante plekjes aan. Mooie plekken genoeg, want de gemeente Goedereede bestaat voor een derde uit natuurgebied.

Volgens de burgemeester staat Goedereede bekend als een ‘behoudende’ gemeente, maar ze verzekert de VNG’ers dat er een goede balans is gevonden tussen economische ontwikkeling en principiële zaken als zondagsrust. De gemeente heeft een identiteit die bij haar past én bij de gasten die Goedereede bezoeken.

Geen gedwongen herindeling

In de gemeente staat het thema autonomie hoog op de agenda. Niet voor niets is Goedereede een van de initiatiefnemers van het Samenwerkingsverband Autonome Gemeenten (SVAG). Wethouder Tollenaar benadrukt dat SVAG niet tegen herindeling is, nee, deze groep gemeenten is alleen tegen gedwongen herindeling.

Kijkje in de keuken

Ralph Pans, directieraadvoorzitter van de VNG, geeft tijdens het gesprek een ‘kijkje in de keuken van de VNG’. Hij vertelt het een en ander over de onderhandelingen voor een bestuursakkoord en de mogelijke knelpunten. Vooral de komende decentralisaties van de AWBZ, Jeugdzorg en de regeling Wet naar vermogen komen uitgebreid aan de orde.