De gemeente Cuijk ziet grote voordelen in samenwerking en werkt op veel vlakken al intensief samen met andere gemeenten. De gemeente overschrijdt daarbij de provinciegrens. Helaas hebben provinciebesturen alleen oog voor de eigen gemeenten. Dat vertelden het college van burgemeester en wethouders en enkele raadsleden tijdens het bezoek van directieraadlid Kees Jan de Vet aan de gemeente Cuijk op 15 maart 2011.

Missing media-item.

Cuijk ligt op een ‘drie-provinciën-punt’. De oriëntatie van het college beperkt zich daarom niet alleen tot de provincie Noord-Brabant. De inwoners van Cuijk voelen zich verbonden met alle grote steden in de buurt (ook de Gelderse stad Nijmegen).

Omdat de provinciebesturen echter alleen oog hebben voor hun eigen gemeenten, zit Cuijk soms in een lastig pakket. Cuijk moet bijvoorbeeld onevenredig veel energie inzetten als er geld verdeeld wordt.

Functioneel

In het algemeen heeft men in Cuijk de ervaring dat samenwerking met twee of drie gemeenten heel functioneel is, maar dat het met grotere aantallen lastiger wordt. De samenwerking wordt dan minder intensief.

Betrokkenheid

Een zorgpunt van raad en college in Cuijk is de betrokkenheid van de raad bij samenwerkingsverbanden. De raden van de verschillende betrokken gemeenten komen door de samenwerkingsverbanden meer op afstand te staan en kunnen hun rol minder goed vervullen. Hoe houdt de raad een vinger aan de pols?

Kees Jan de Vet geeft als suggestie dat het voor raadsleden goed kan zijn om regelmatig verschillende samenwerkingsverbanden te bezoeken. Nadeel is wel dat dit vrij veel tijd kost.

VNG-commissies

Cuijk zou willen dat de VNG wat langer tijd neemt om de VNG-commissies samen te stellen. De wethouders in Cuijk zijn door een langere opstartfase na de verkiezingen veel commissieplekken misgelopen.

De meeste wethouders zitten nu in hun eerste termijn en moesten na de verkiezingen, voordat ze als wethouder aan de slag konden, nog hun baan opzeggen.