VNG Magazine nummer 4, 8 maart 2019 

Deze week bracht de directie van de VNG een bezoek aan Barneveld, de gemeente waar dit jaar het VNG Jaarcongres plaatsvindt. Op 4 en 5 juni verwachten we daar weer duizenden lokaal bestuurders te mogen ontvangen. Met de ALV en een inhoudelijke Bestuurdersdag vormen die twee dagen traditiegetrouw het jaarlijks hoogtepunt van onze vereniging. Het is het grootste meerdaagse congres van Nederland. 

Onze medewerkers van het Congres- en Studiecentrum zijn al maandenlang bezig dit evenement voor te bereiden. Zij maken afspraken met de locatie, geven invulling aan het programma, regelen sprekers en workshopleiders, denken na over de logistiek, de planning en de communicatie. 

Zelf bezoek ik het VNG Jaarcongres al jaren. Nu natuurlijk in mijn functie als algemeen directeur van de VNG, maar voorheen als wethouder van Rotterdam. De laatste jaren maak ik het dus van binnenuit mee. En elke keer weer ben ik onder de indruk van de enorme expertise die is opgebouwd door onze medewerkers. Het is echt een gezamenlijke krachtsinspanning.  

Ook in de gastgemeente geeft het congres een stevige impuls. Onlangs sprak ik de gemeentesecretaris van Goes, waar het VNG Jaarcongres in 2017 plaatsvond. Hij vertelde dat de mensen die destijds betrokken waren bij het congres zich dankzij die ervaring ontwikkeld hebben tot zeer deskundige congres- en evenementenorganisatoren. In Goes heeft het evenement dus ook een hoop expertise toegevoegd.

Wij kijken ernaar uit twee dagen in Barneveld door te brengen

Aan de keuze voor een gastgemeente gaat een uitgebreide procedure vooraf, waarbij gemeenten met behulp van een bidbook laten zien waarin zij onderscheidend zijn. Tijdens het congres wordt de locatie van het volgende jaarcongres onthuld. Dat zal straks ook in Barneveld gebeuren. Veel bezoekers zetten de data van het volgende congres meteen in hun agenda. En er zijn er zelfs die al tijdens het congres een hotel boeken in de gastgemeente van het jaar daarna.  

Barneveld staat bekend om zijn innovatieve pluimvee-industrie en ligt in het hart van de Food Valley. Bedrijvigheid is er dus volop. Maar Barneveld is ook de entree naar de Veluwe en ligt dus midden in de prachtige natuur. Wij kijken ernaar uit daar twee dagen door te brengen met al die vertegenwoordigers van het lokaal bestuur.  

Er moet nog veel gebeuren en voor je het weet, is het juni. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het ons samen met de gemeente Barneveld gaat lukken om er weer een prachtig en inspirerend congres van te maken. U komt toch ook? 

Meer informatie: vngjaarcongres.nl  

Jantine Kriens is Algemeen directeur van de VNG jantine.kriens@vng.nl,  @kriens