VNG Magazine nummer 18, 22 november 2019

Missing media-item.

​ In de Zuid-Afrikaanse stad Durban kwamen vorige week vierduizend vertegenwoordigers van lokale overheden uit de hele wereld bij elkaar. Voor mij was het de derde keer dat ik dit driejaarlijkse congres meemaakte. De eerste keer waren we in Rabat, drie jaar geleden in Bogota en nu dus in Durban. Ook nu ben ik weer onder de indruk van de kracht van dit netwerk. Iedereen met wie je spreekt, heeft een passie voor lokaal bestuur en dat voel je.

De vraagstukken die ter tafel zijn gekomen, zijn de vraagstukken van de inwoners van gemeenten en geen vage abstracties. Als we het over klimaatverandering hebben, dan gaat het over vreselijke overstromingen waardoor burgemeesters tientallen inwoners verloren. Armoede gaat hier niet over een abstractie, maar over mensen. En gender equality is niet een ver-van-mijn-bed-onderwerp, maar gaat voor de hier aanwezige mannen en vrouwen echt over de wens de kwaliteit van lokaal bestuur te verhogen door meer vrouwen in het bestuur te brengen. Een beetje beschamend is het wel dat Nederland wat dat betreft helemaal niet zo goed scoort.

Armoede gaat hier niet over een abstractie, maar over mensen

Onze bestuurders, Jan van Zanen, Rob Metz en Ellen van Selm, hebben in tal van panels en bijeenkomsten bijgedragen aan de discussies en hun bijdragen werden zeer gewaardeerd. Wat ook opviel, is dat de letters VNG door onze internationale collega’s geassocieerd worden met het boeken van resultaten. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit met name de verdienste is van VNG International. Onze collega’s van VNG International kennen iedereen en worden door iedereen herkend. Ik heb het me lekker laten aanleunen als ze weer bewonderend roepen ‘Ooo, you are VNG!’ Maar ik weet heus wel dat die bewondering eigenlijk over directeur Peter Knip en zijn mensen gaat. En terecht! VNG International speelt een belangrijke rol in de wereld als het gaat om het versterken van lokaal bestuur.

Maar het meest ben ik toch weer onder de indruk van al die sterke Afrikaanse vrouwen die hier rondlopen. Ze zijn burgemeester of raadslid in dorpen en steden en allemaal hebben ze een duidelijke visie op het belang van lokale gemeenschappen. We leven verspreid over alle continenten, worden gescheiden door oceanen, maar hebben allemaal hetzelfde ideaal: sterke gemeenschappen en een sterk lokaal bestuur. Tijdens mijn derde congres besefte ik dat dat ideaal steeds belangrijker wordt in de wereld van vandaag.

Jantine Kriens is Algemeen directeur van de VNG
jantine.kriens@vng.nl@kriens