Nummer 5, 23 maart 2018

Nou, daar sta je dan. Klaar voor een nieuwe raadsperiode. Of nog niet helemaal klaar? Ik weet nog hoe het voelde om die nieuwe wereld binnen te stappen en ik benijd jullie wel een beetje. Het is niet alleen spannend, dit nieuwe begin, het is ook een geweldige kans.

Natuurlijk is het een kans om als raadslid de komende vier jaar te werken aan je idealen en aan de beloftes die je aan de kiezers hebt gedaan. Maar deze eerste periode biedt ook mogelijkheden om nu een paar verstandige keuzes te maken die ervoor kunnen zorgen dat je al die plannen ook echt kunt realiseren. Daar heb je zelf meer over te vertellen dan je misschien denkt. Mijn advies: laat je niet als een mak schaap meevoeren in de regels die anderen bedacht hebben en maak je eigen keuzes.

Belangrijke vragen daarbij zijn: waar kan ik echt een verschil maken? En waar haal ik zelf energie uit?  Realiseer je dat je toetreedt tot twee teams; aan de ene kant je eigen fractie (plus ondersteuners) maar aan de andere kant ook de gemeenteraad als geheel. Daar zitten mensen in met wie je tijdens de recente campagne soms flink van mening verschilde maar die nu ook, net als jij, een mandaat van de kiezer hebben. Die willen evenzeer aan het werk om hun plannen uit te voeren. Je kunt het best in alle twee de teams investeren want je bent pas echt effectief als raadslid als je zowel ‘binnenshuis’ als ‘buitenshuis’ verbinding kunt maken en medestanders kunt mobiliseren.

Kijk je fris tegen een sector aan als je er zelf ervaring mee hebt?

In het begin kun je ook kiezen voor welke thema’s je de komende jaren verantwoordelijkheid neemt binnen je fractie. Als je kiest voor onderwerpen die aansluiten bij je dagelijks werk of de sector die je het best kent, heb je waarschijnlijk inhoudelijk een voorsprong.

Maar kijk ook naar de mogelijke nadelen. Kun je vrij je standpunt bepalen als je (te) veel spelers die bij het onderwerp betrokken zijn goed kent? Kijk je fris tegen een sector aan als je er zelf ervaring mee hebt? Je kent misschien het jargon in die wereld, maar kun je zo ook een goede volksvertegenwoordiger zijn?

Ik heb er destijds voor gekozen niet te werken in mijn eigen sector en ik heb van die keuze geen spijt. Je inwerken in een nieuw onderwerp is een uitdaging, maar ook een verrijking. Ook dat is dus een nieuwe kans!

Jantine Kriens is Algemeen directeur van de VNG
jantine.kriens@vng.nl, @kriens