VNG Magazine nummer 15, 11 oktober 2019

Auteur: Cindy Castricum | Foto: Martine Sprangers

Bert Nederveen (ChristenUnie), wethouder Westerkwartier

Man met hond, Kees Siegers

Ter nagedachtenis aan burgemeester Bert Swart

Bert Swart stond in 2017 op het punt het burgemeesterschap van (toen nog) Zuidhorn te verruilen voor dat van Midden-Drenthe toen hij ongeneeslijk ziek bleek. Niet lang daarna overleed de burgemeester.

Bert Nederveen was destijds al wethouder en maakte het van dichtbij mee. ‘Bert Swart was in Zuidhorn zeer geliefd, hij was toegankelijk en benaderbaar voor iedereen. Als bestuurder was hij vooral verbinder en bruggenbouwer, die partijen bij elkaar bracht.’ Bij de herindeling van Zuidhorn met Grootegast, Leek en Marum tot de nieuwe gemeente Westerkwartier speelde hij een belangrijke rol, vervolgt Nederveen. De volksraadpleging in het cultuurlandschap Middag-Humsterland is in dit verband het vermelden waard. ‘Dit leidde tot een grenscorrectie met Winsum, die breedgedragen werd door de inwoners van het gebied.’

Niet zo gek dus dat van de inwoners het verzoek kwam de nieuwe spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal naar Swart te noemen, een brug is immers hét symbool van verbinding. Hij woonde er bovendien vlakbij en liet er, vertelt Nederveen, vaak zijn hond Bo uit. 
‘Hoewel Bert wars van status was, hebben we als college in overleg met zijn weduwe Paula besloten een beeld te laten maken’, vertelt Nederveen.

Het ontwerp van dit beeld – man met hond – is van Kees Siegers, de projectleider van de spoorbrug namens de provincie Groningen. De basaltkeien zijn geschonken door de gemeente Schiermonnikoog, waar Swart zijn burgemeesterscarrière in 2004 begon.

Alle afleveringen van BuitenBeeld zijn te vinden op vng.nl/buitenbeeld.