VNG Magazine nummer 9, 24 mei 2019

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

Wilma Heijkoop (ChristenUnie), raadslid

Kip Artistique, diverse kunstenaars

Overal in Barneveld

Barneveldse boegbeelden

De kip en het ei fungeren al decennialang als boegbeelden van het dorp Barneveld, een van de negen kernen van de gemeente Barneveld. Dat het VNG Jaarcongres begin juni in de Gelderse plaats neerstrijkt, vindt raadslid Wilma Heijkoop een mooi moment de kunstkippen eens extra onder de aandacht te brengen. ‘Kip Artistique is ontstaan na de mond-en-klauwzeercrisis in 2001 en de vogelgriep in 2003’, vertelt Heijkoop. ‘Een aantal inwoners vond het tijd Barneveld eens positief op de kaart te zetten.’
Een plaatselijke ondernemer leverde manshoge kippen in allerlei soorten en maten en honderd professionele en amateurkunstenaars uit binnen- en buitenland beschilderden ze. In 2005 werden de kippen tentoongesteld in het dorp en zijn ze verkocht voor het goede doel. 
Nog steeds zijn op verschillenden plekken in het dorp kunstkippen te vinden. Voor het Pluimveemuseum bijvoorbeeld, waar Heijkoop – dochter van een kippenboer – op de foto gaat. En voor Koningsdag hebben basisschoolleerlingen 1250 kleine kunstkipjes beschilderd, die op het Raadhuisplein samen de letter W van Willem-Alexander vormden. 
Er zijn plannen om het kunstproject nieuw leven in te blazen onder de noemer Kip Art. Zo zou er een metershoge kip gemaakt worden, die op een centrale plek moet komen te staan.

Bent u burgemeester, wethouder of raadslid en wilt u ook uw verhaal doen? Stuur dan een e-mail met motivatie waarom een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte in uw gemeente betekenisvol is: redactie@vngmagazine.nl o.v.v. BuitenBeeld.