VNG Magazine nummer 6, 5 april 2019

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

Robert van Asten (D66), wethouder Den Haag

Het Hemels Gewelf, James Turrell

Kijkduin, Den Haag

Een verborgen schat

Op uitnodiging van Stroom, het Haags Centrum voor Beeldende Kunst, maakte de Amerikaan James Turrell in de jaren negentig een landschapskunstwerk in de duinen van Kijkduin. Hij was toen al twintig jaar bezig met wat je zijn masterpiece zou kunnen noemen: de Rode Krater in de woestijn van Arizona. Turrell probeert daar een dode vulkaan om te vormen tot een enorm observatorium om licht, tijd en ruimte te observeren. Het Hemels Gewelf, in de Haagse duinen, is de kleine versie van de (nog steeds niet voltooide) Rode Krater. Het is een ellipsvormige ruimte tussen de duinen met een korte tunnel als ingang. ‘Als je rond zonsondergang het tunneltje inloopt, schijnt het zonlicht er vanuit het westen recht doorheen’, vertelt de Haagse wethouder Robert van Asten. ‘Dat draagt bij aan de bijzondere ervaring die dit kunstwerk oproept.’

Van Asten woont op een steenworp afstand van de duinen en komt er vaak om te wandelen of te hardlopen. ‘Het is een prachtig gebied, met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de skyline van de stad.’ Het Hemels Gewelf staat niet in top tien-lijstjes met toeristische attracties en dat is maar goed ook, vindt Van Asten. ‘Ik vind het bijzonder gaaf dat we in Den Haag een kunstwerk van zo’n beroemde kunstenaar hebben, dat is echt iets om trots op te zijn. Maar het is er nu vaak rustig en dat is ook iets waard.’ Het is bijna een geheime plek, een verborgen schat. ‘Het ligt een beetje verscholen’, vertelt de wethouder. ‘Vanaf de parkeerplaats moet je een trap op en je weet niet waar die toe leidt.’ Van Asten is als wethouder onder meer verantwoordelijk voor het cultuurbeleid. Hij wil meer kunst in de openbare ruimte toevoegen en gaat budget vrijmaken om Hagenaars te kunnen verrassen.

Dit is de derde aflevering in een serie, die te vinden is op vng.nl/buitenbeeld.

Bent u burgemeester, wethouder of raadslid en wilt u ook uw verhaal doen? Stuur dan een e-mail met motivatie waarom een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte in uw gemeente betekenisvol is: redactie@vngmagazine.nl o.v.v. BuitenBeeld.