VNG Magazine nummer 13, 13 september 2019
Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers
Mendes Stengs (VRIJ!), raadslid Beverwijk
Een zee van staal, Nico Betjes
Wijk aan Zee
Locatie vol symboliek
Veertien kunstwerken telt Een zee van staal vanwaar je uitzicht hebt op Tata Steel, het vroegere Hoogovens. In 1999 was Wijk aan Zee Cultureel Dorp van Europa. Elf beeldhouwers uit elf Europese landen kregen toen de opdracht het gebied te transformeren tot beeldenpark. Later kwamen daar nog drie beelden bij. Het materiaal voor de kunstwerken is geleverd door Tata.
Voor Mendes Stengs, raadslid in Beverwijk waartoe Wijk aan Zee behoort, is het een locatie vol symboliek. Hij is nu scheepscoördinator bij Tata en werkte eerder in de staalfabriek. Tussendoor was hij milieuhandhaver, zowel bij de provincie Noord-Holland als bij de gemeente. ‘Ik ken Tata dus van alle kanten’, aldus Stengs, wiens zoon onlangs is begonnen op de bedrijfsschool van de staalgigant. Ook zijn beide opa’s, vader en schoonvader hebben er gewerkt. ‘De grond waar nu Hoogovens 6 en 7 op staan, werd ooit bewerkt door mijn voorouders, ze waren tuinder. Of het was uit pure armoede of dat ze een onteigening boven het hoofd hing, dat vertelt het verhaal niet, maar ze hebben afstand van de grond gedaan.’ Het beeld waar hij voor staat, is van de lokale (en in 2003 overleden) beeldhouwer Nico Betjes.
Als raadslid maakt Stengs zich hard voor het schoon krijgen van Wijk aan Zee. Het dorp gaat al jaren gebukt onder stofregens waarvoor Tata verantwoordelijk wordt gehouden. De dubbele pet vindt hij niet lastig. ‘Mijn positie is juist heel handig. Als raadslid heb ik informatie die collega’s niet krijgen en binnen het bedrijf hoor ik van alles wat de gemeente niet direct weet.’
Alle bijdragen van deze serie zijn te vinden op vng.nl/buitenbeeld.