VNG Magazine nummer 11, 21 juni 2019

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

Joerie Minses, burgemeester van Alphen-Chaam

De Wielrenner, Ruud Ringers 

Chaam

Monument voor de wielersport

Op 31 juli vindt voor de 81e keer de Acht van Chaam plaats, het bekendste en oudste wielercriterium van Nederland. 
Al jaren staat het Brabantse dorp Chaam de woensdag (en dinsdagavond) na de Tour de France op z’n kop. Hoogtepunt vormt de wedstrijd voor de profs, waar altijd grote namen aan meedoen. Aan de burgemeester de eer het startschot te lossen en voor Joerie Minses (partijloos) is dat deze zomer alweer de vijfde keer. 
Bij het vijftigjarig jubileum van de wielerronde, in 1983, bood de organisatie de toenmalige gemeente Chaam een kunstwerk aan: de zegevierende wielrenner, gemaakt door beeldhouwer én dorpsbewoner Ruud Ringers. ‘Als je goed kijkt, zie je dat er geen spaken in zitten’, vertelt Minses. ‘Dat heeft de kunstenaar bewust gedaan, om snelheid te suggereren. Als een renner langsfietst, zie je de spaken immers ook niet.’ De namen van alle winnaars staan op de sokkel vermeld. Vorig jaar won Tom Dumoulin, het jaar ervoor Chris Froome.
Minses sprak laatst bij de presentatie van het parcours van de Vuelta, de Spaanse koers die in 2020 naar West-Brabant komt, Joop Zoetemelk. De oud-wielerprof reed de Acht van Chaam een aantal keer en wist zich levendig te herinneren dat hij zich destijds mocht omkleden in de woning van de burgemeester. 
‘Dat is nu niet meer zo’, lacht Minses, die de wielersport overigens zelf niet beoefent. ‘Ik mag de renners wel verwelkomen op het bordes van het oude raadhuis. Daar geniet ik altijd volop van.’

Bent u burgemeester, wethouder of raadslid en wilt u ook uw verhaal doen? Stuur dan een e-mail met motivatie waarom een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte in uw gemeente betekenisvol is: redactie@vngmagazine.nl o.v.v. BuitenBeeld. 

Alle bijdragen zijn te vinden op vng.nl/buitenbeeld.