VNG Magazine 4, 8 maart 2019

Auteur: Cindy Castricum | Foto: Martine Sprangers
 

Ivar Manuel (D66), stadsdeelbestuurder Amsterdam-Oost

De vrijheid van de gedachte, Hildo Krop

Oranje Vrijstaatplein, Amsterdam

‘Als je het ziet, dan snap je het’

Vorige week is in Amsterdam-Oost het beeld De vrijheid van de gedachte van Hildo Krop (1884-1970) onthuld. Het had weinig gescheeld of het kunstwerk was naar het buitenland verdwenen. Stadsdeelbestuurder Ivar Manuel (D66) werd twee jaar geleden – hij was toen stadsdeelvoorzitter – getipt door partijgenoot en Amsterdams gemeenteraadslid Marcel van den Heuvel. In een loods op de grens van Aalsmeer en Amstelveen zou al twee jaar een beeld liggen van de vroegere stadsbeeldhouwer Hildo Krop. Het was door een opkoper op de kop getikt vanuit de boedel van het voormalig KPN-gebouw in Sloterdijk. Manuel ging kijken en was meteen verkocht.
 
‘We liepen door een hal met allemaal oud kantoormeubilair en ergens in een hoek stond een fragiel beeldje. Ontzettend mooi, lieflijk en kwetsbaar, echt prachtig. Als je het ziet, dan snap je het. Het is heel anders dan het robuuste werk waar we Krop vooral van kennen.’

Vervolgens ging de gemeente in onderhandeling. Het beeld stond voor 50.000 euro te koop en er zou belangstelling uit het buitenland zijn. ‘Zo veel geld hadden we niet, dus we hebben op de verkoper ingepraat met het argument dat het zo jammer zou zijn als het beeld voor Amsterdam verloren zou gaan’, zegt Manuel. Uiteindelijk heeft het stadsdeel het voor ‘een aanmerkelijk lager’ bedrag kunnen kopen.

De vrijheid van de gedachte staat op het plein voor het stadsdeelkantoor, een plek die de stadsdeelcommissie koos uit vijf mogelijke locaties. ‘Symbolisch’, vindt Manuel. ‘De liggende vrouw is de bron van het vrije woord en de staande figuur, die op een engel lijkt, geeft daar vleugels aan. Hoewel het beeld uit 1950 stamt, is het, nu de democratie en de vrijheid van meningsuiting onder druk staan, heel actueel.’
 

Dit is de eerste aflevering uit een serie, die te vinden is op vng.nl/buitenbeeld.

Wilt u ook op de foto bij uw favoriete kunstwerk?

Bent u burgemeester, wethouder of raadslid en wilt u ook uw verhaal doen? Stuur dan een e-mail met motivatie waarom een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte in uw gemeente betekenisvol is: redactie@vngmagazine.nl o.v.v. BuitenBeeld.