VNG Magazine nummer 10, 7 juni 2019

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

Pieter Groot (Gemeentebelangen De Wolden), raadslid

De Ontmoeting, Ruud van de Wint

Ruinerwold

Terug van weggeweest

Op de plek waar de Wold Aa en de Koekanger Aa samenkomen, staat sinds jaar en dag het kunstwerk De Ontmoeting van Ruud van de Wint. Althans, daar staat het nu weer, het object is een poosje weggeweest. ‘Het oorspronkelijke bronzen kunstwerk met groene koperkleur is in 2003 geplaatst ter afsluiting van de ruilverkaveling Ruinerwold-Koekange’, vertelt raadslid Pieter Groot. ‘Een vrij abstract en fors kunstwerk. De nuchtere Drenten moesten daar best even aan wennen.’ 
Dieven zagen hun kans schoon  en ontvreemdden een aantal onderdelen. Maar ineens, begin 2017, was het hele beeld verdwenen. Uit antwoorden op vragen die Groot aan het college stelde, bleek dat het kunstwerk naar de gemeentewerf was verplaatst om te voorkomen dat het restant ook zou worden gestolen. Omdat de inwoners het kunstwerk misten – zo nuchter zijn ze nu ook weer niet – is de zoon van de kunstenaar, Gijs, gevraagd een minder diefstalgevoelig exemplaar te maken. De Wokkel, zoals het beeld in de volksmond heet, staat weer op zijn plek en heeft dezelfde vorm en uitstraling, maar is nu van roestkleurig cortenstaal. ‘Eind goed, al goed’, zegt Groot, die regelmatig langs De Ontmoeting komt, net als vele fietsers en wandelaars.

Bent u burgemeester, wethouder of raadslid en wilt u ook uw verhaal doen? Stuur dan een e-mail met motivatie waarom een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte in uw gemeente betekenisvol is: redactie@vngmagazine.nl o.v.v. BuitenBeeld. 

Alle bijdragen zijn te vinden op vng.nl/buitenbeeld.