VNG Magazine nummer 5, 22 maart 2019

Auteur: Cindy Castricum | Beeld: Martine Sprangers

Berend Jan Bruggeman (Vitale Kernen), wethouder Goeree-Overflakkee

De Kaaiwerker, Joep Luijckx

Haven in Oude-Tonge, Goeree-Overflakkee

‘Alle inwoners mochten meedenken’

De landbouwhaven van weleer is niet meer. De haven van Oude-Tonge, een dorp aan de zuidkust van Goeree-Overflakkee, wordt tegenwoordig gebruikt voor de pleziervaart. Maar De Kaaiwerker, een kunstwerk van ‘eilander’ Joep Luijckx, doet oude tijden herleven. ‘Je ziet goed verbeeld hoe mannen vroeger liepen te sjouwen met zware zakken op hun rug’, zegt Berend Jan Bruggeman, sinds juni 2018 wethouder namens Vitale Kernen Goeree-Overflakkee. In zijn jeugd – Bruggeman woont sinds zijn achtste op het Zuid-Hollandse eiland – werd er nog graan gelost in de haven. ‘Dat gebeurde toen al wel machinaal.’
Oude-Tonge was tot enkele jaren geleden de enige haven op Goeree-Overflakkee waar nog geen kunstwerk stond. De Vereniging KunstPlus, van professionele kunstenaars, diende bij de provincie Zuid-Holland een projectplan in om op die plek vanuit historisch perspectief een kunstwerk te laten plaatsen. Via de lokale media werd de bevolking gevraagd historische verhalen aan te leveren. Tijdens een bijeenkomst met alle inwoners zijn vijf verhalen gedeeld en in kernwoorden gevat. Acht kunstenaars gingen hiermee aan de slag en het prototype van Luijckx werd uitgekozen. 
‘Alle inwoners mochten meedenken, het is echt een geslaagd voorbeeld van burgerparticipatie’, zegt Bruggeman. 
Luijckx is geen onbekende op Goeree-Overflakkee. ‘Het is een interessante verschijning, iedereen hier weet wie hij is’, aldus de wethouder, die de kunstenaar overigens nog van vroeger kent. ‘Hij was de buurman van mijn opa en oma en kwam daar altijd melk halen.’
De Dorpsraad is er inmiddels ook bij betrokken. Op zijn initiatief is onlangs verlichting aangebracht om De Kaaiwerker ’s avonds extra goed tot zijn recht te laten komen.

Dit is de tweede aflevering uit een serie, die te vinden is op vng.nl/buitenbeeld.

Bent u burgemeester, wethouder of raadslid en wilt u ook uw verhaal doen? Stuur dan een e-mail met motivatie waarom een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte in uw gemeente betekenisvol is: redactie@vngmagazine.nlo.v.v. BuitenBeeld.