Bent u onlangs bij een gemeente begonnen aan de energietransitie? En heeft u behoefte aan meer inzicht in de opgave, handvatten om daadwerkelijk het verschil te maken en het opbouwen van een eigen netwerk? Meld u dan aan voor een van onze tweedaagse masterclasses.

De VNG organiseert ook dit jaar masterclasses die een kickstart bieden in het werken aan de energietransitie. We praten u in 2 dagen bij over de energietransitie en hoe u als ambtenaar de uitdagingen waar gemeenten voor staan, kunt aangaan. U leert wat het Klimaatakkoord voor gemeenten betekent en verdiept u verder in een opgave die bij uw werkzaamheden past. En net zo belangrijk: u bouwt uw eigen netwerk op en maakt kennis met de VNG. Een kick-start van uw nieuwe baan of positie dus.  

Bekijk de overige thema's

Een strategische blik op de gemeentelijke energietransitie

In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om te komen tot een haalbare, betaalbare en uitvoerbare energietransitie voor gemeenten en inwoners. In het coalitieakkoord zijn vervolgens middelen gereserveerd voor de uitvoeringskosten van het Klimaatakkoord. Vanaf dit jaar ontvangen gemeenten die middelen. Zij kunnen daarmee een organisatie opbouwen en stappen zetten op het gebied van de lokale energietransitie.

Hoe kunnen gemeenten dit aanpakken? Tijdens deze masterclass werpen we een integrale blik op de energietransitie aan de hand van concrete casussen, dilemma’s en voorbeelden van hoe gemeenten hiermee omgaan. We maken inzichtelijk hoe gemeenten deze opgave strategisch en integraal kunnen oppakken. Zo wordt onder andere duidelijk hoe gemeenten de opgave kunnen organiseren, wat daarvoor nodig is (zoals capaciteit, beleid, financiën en data), en hoe gemeenten inwoners kunnen meenemen in de energietransitie.

Na het volgen van deze masterclass kunt u op een effectieve en toekomstbestendige manier aan de slag met de energietransitie van uw gemeente. Daarnaast heeft u uw netwerk aangevuld met collega’s die bij andere gemeenten en de VNG aan dezelfde opgave werken.

Locatie en tijd
  • Hotel Kaapdoorn, Postweg 9, 3941 KA Doorn 
  • De tweedaagse begint rond 10 uur ’s ochtends en duurt tot 15 uur de volgende dag. Een hotelovernachting en diner horen bij het programma. 
Doelgroep

Ambtenaren en projectleiders van gemeenten die zich op strategisch, integraal niveau bezighouden met de energietransitie. Ook als u al wat meer werkervaring hebt, bent u van harte welkom.

Kosten

De VNG neemt de kosten van de organisatie en de catering op zich. De kosten voor u als deelnemende gemeente zitten in de overnachting en het ontbijt. Dit moet u zelf boeken, na een bevestiging van deelname, door een e-mail te sturen naar reserveringen@kaapdoorn.nl 

Meer informatie

Lees meer over de masterclasses

Wilt u meer informatie? Mail Wendy van Schie, wendy.vanschie@vng.nl, dan nemen we contact met u op.

Organisator
VNG