Bent u onlangs bij een gemeente begonnen aan de energietransitie? En heeft u behoefte aan meer inzicht in de opgave in brede zin, handvatten om daadwerkelijk het verschil te maken en het opbouwen van een eigen netwerk? Meld u dan aan voor een van de tweedaagse masterclasses ‘Kickstart in de energietransitie’.

De VNG organiseert dit najaar 3 keer een masterclass als welkom in de energietransitie. We praten u in 2 dagen bij over de energietransitie en hoe u als ambtenaar de uitdagingen waar gemeenten voor staan, kunt aangaan. U leert wat het Klimaatakkoord voor gemeenten betekent en verdiept u verder in een thema dat past bij uw werkzaamheden. En net zo belangrijk: u bouwt uw eigen netwerk op met mede-ambtenaren en maakt kennis met de VNG. Een kick-start van uw nieuwe baan dus.  

Dagen en thema’s

U kunt kiezen uit een van deze tweedaagse trainingen:

8 - 9 december: Het energiesysteem van de toekomst 

In het Klimaatakkoord is afgesproken om meer energie uit zon en wind op te wekken. Iedereen in Nederland krijgt te maken met hernieuwbare bronnen in de leefomgeving. Dit vraagt maatwerk. Overheden, maatschappelijke partners, netbeheerders, bedrijfsleven en inwoners werken regionaal samen aan de ruimtelijke inpassing, lokaal eigenaarschap en de benodigde netcapaciteit.

Ruimte op het stroomnet is een voorwaarde voor de opwek van duurzame energie, en om woningen van het aardgas te halen. Alleen is het energiesysteem nog niet ingericht op de opgaven waar Nederland voor staat. Het is daarom belangrijk om maatschappelijk af te wegen waar en wanneer netten uitgebreid of nieuw aangelegd worden. 

Welke rol heeft u als ambtenaar of projectleider? Tijdens deze tweedaagse masterclass leert u wat een Regionale Energiestrategie (RES) voor gemeenten betekent en welke uitdagingen en kansen er zijn voor de realisatie van zon en wind. U weet hoe u duurzame opwek verbindt met andere sectoren (gebouwde omgeving en industrie) en wat het ‘integraal programmeren van het energiesysteem’ concreet inhoudt. Aan het eind van deze masterclass heeft u een netwerk opgebouwd met collega’s buiten de deur die aan dezelfde opgaven werken.   

Programma

De tweedaagse masterclass is op donderdag en vrijdag. De eerste dag staat in het teken van kennismaking met elkaar en de opgaven uit het Klimaatakkoord. En we zoomen al verder in op een specifiek thema. De vrijdag staat in het teken van de praktijk. Dan gaan we 1 of 2 cases samen uitwerken. We besteden aandacht aan de rollen en competenties van nieuwe medewerkers bij een gemeente. Een hotelovernachting en diner horen bij het programma. 

Aan de masterclass doen maximaal 15 deelnemers mee. U kunt zich aanmelden voor maximaal 1 masterclass. Kies daarom het thema dat het beste aansluit bij uw werkzaamheden. Voor deze (eerste) 3 data geldt: vol is vol. Bij overinschrijving stellen we mogelijk een maximum van 1 deelnemer per gemeente. Hierover zullen we dan contact opnemen. 

Locatie en tijd
  • Golden Tulip Ampt van Nijkerk, Berencamperweg 4, Nijkerk
  • Van donderdag 8 december (11.. uur) tot vrijdag 9 december (15.00 uur)
Doelgroep

De tweedaagse masterclass is speciaal voor ambtenaren en gemeentelijke projectleiders die starten in de energietransitie. Dit betekent niet dat de masterclass alleen maar bedoeld is voor junioren. Ook als u al werkervaring heeft, maar nog niet binnen de gemeentelijke energie-opgave, dan bent u welkom.

Kosten

De VNG neemt de kosten van de organisatie, locatie en het diner op zich. De kosten voor de overnachting zijn voor uw gemeente. Deze moet u zelf boeken. Vanwege het netwerkende karakter van de masterclass zien we de overnachting ook als voorwaarde van deelname.

Meer informatie

Heeft u interesse in een bepaald onderwerp, maar kunt u op de betreffende datum niet? Laat het ons weten. Twijfelt u nog en wilt u meer informatie? Mail Wendy van Schie, dan nemen we contact met u op. Ook horen we graag of er behoefte is aan een aparte sessie over mobiliteit.

Organisator
VNG