Dit voorjaar organiseert VNG Naleving net als vorig jaar online-regiobijeenkomsten Tools voor Toezicht. Dezelfde opzet met nieuwe, actuele onderwerpen. Bent u actief met toezicht Wmo 2015 en Jeugdwet binnen uw gemeente? Schrijf u dan snel in. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Vanwege de coronamaatregelen kunnen onze bijeenkomsten nog altijd niet live plaatsvinden. Toch hebben we ook bij deze online variant gekozen voor een regionale insteek. Zo voorzien we de bijeenkomsten van een regionale twist en kunnen zoveel mogelijk collega’s meedoen. Na de bijeenkomst heeft u praktische tools in handen om uw toezicht (verder) vorm te geven.

Programma

De bijeenkomsten duren circa 3 uur. Voor de bijeenkomsten die starten om 10.30 uur is daarnaast tijd gereserveerd voor de lunch. In het inschrijfformulier kunt u per workshopronde kiezen uit een van de workshops. Het maximale aantal deelnemers per workshop bedraagt 25.  

Opening

Workshopronde 1        

  1. Project toezichtformule pgb | Gemeente Hengelo
  2. Samen sterk in aanpak rechtmatigheid jeugd | IGJ en VNG Naleving

Workshopronde 2

  1. Terugvordering | Gemeente uit de regio
  2.  Samenwerking gemeenten en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

Inhoud van de de workshops

Workshop 1: Project toezichtformule pgb | De gemeente Hengelo is in september 2020 een pilot gestart waarbij ze vooronderzoeken uitvoert bij pgb-aanvragen. De oplossingen uit de pressure cooker pgb-fraude zijn deels verwerkt in deze pilot.

Workshop 2: Samen sterk in aanpak rechtmatigheid jeugd | De IGJ en VNG Naleving gaan in op de samenwerking tussen IGJ en gemeenten in het kader van toezicht en uitvoering rechtmatigheid Jeugdwet. Welke ervaringen kunnen we delen en welke mogelijkheden zijn er om drempels voor de aanpak te verlagen?

Workshop 3: Terugvordering | Terugvordering is het sluitstuk van het toezicht op de Wmo 2015 en de Jeugdwet. In deze workshop deelt een gemeente uit de regio haar ervaringen op het gebied van terugvordering.

Workshop 4: DJI | Onderwerpen die in deze workshop aan bod komen zijn onder meer: Wat doet de DJI? Op welke gebieden kunnen gemeenten en DJI samenwerken? Wat mag/kan een gemeente mb.t. aanbieders van forensische zorg?

Locatie en tijd
Maandag 19 april 09.00 – 12.00 uur Noordoost
Donderdag 22 april 10.30 – 14.00 uur Noordwest
Woensdag 28 april 13.00 – 16.00 uur Midden
Dinsdag 11 mei 10.30 – 14.00 uur Zuidoost
Dinsdag 18 mei 13.00 – 16.00 uur Zuidwest
Doelgroep

De bijeenkomsten zijn voor toezichthouders rechtmatigheid en/of kwaliteit, beleidsmedewerkers, juristen, kwaliteitsmedewerkers, handhavers en andere collega’s die zijn betrokken bij rechtmatigheid/kwaliteit Wmo en Jeugdwet.