Als onderdeel van het VNG-project Duidelijke Overheidscommunicatie hebben 5 werkgroepen 50 standaardbrieven herschreven. We zoeken voor 2 testdagen 5 gemeentemedewerkers die mee willen helpen testen. Op basis van alle opmerkingen worden de brieven aangepast.

De brieven zijn herschreven om ze begrijpelijk en duidelijk te maken voor alle inwoners en ondernemers. Deze modelbrieven kunnen door alle gemeenten worden gebruikt. 

Op woensdag 31 augustus worden de brieven op de markt van Almere getest, vervolgens op 9 september in het centrum van Eindhoven. 

Hoe wordt getest?

We gaan testen in Café Bepp. Dit is een onderzoeksconcept waarbij met Perzische tapijtjes op tafel en onder het genot van een goede kop koffie of thee gemeentemedewerkers met inwoners praten over de brieven die hun gemeente verstuurt. De brieven zijn herschreven, maar wat roept de brief op, waarom? Wat kan er duidelijker of prettiger worden verwoord? In Café Bepp vertellen inwoners wat ze ervan vinden, en kunnen de brieven verder aangescherpt worden.

Kans om te leren

Wie zich opgeeft, doet de hele dag mee om brieven te bespreken met willekeurige mensen. Beide veldwerkdagen beginnen met een voorbereidende briefing en tips en tricks over het testen van de brieven. Er zijn coaches aanwezig die helpen deze laagdrempelige vorm van onderzoek optimaal uit te voeren. Aan het einde van de dag is er een wrap-up en worden afspraken gemaakt hoe alle indrukken worden verwerkt.

Locatie en tijd
  • Markt van Almere
  • Woensdag 31 augustus, 10:00 tot 17:00 uur
Doelgroep
  • Medewerkers van gemeenten, bij beleid, sociaal domein, ruimte, communicatie: medewerkers die zich bekommeren om duidelijke communicatie
Organisator
VNG Realisatie