Altijd al willen weten wat uw collega’s doen met betrekking tot CO2-reductie binnen duurzaam GWW? Gemeente Oss vertelt u hoe zij bij de vervanging van gescheurd asfalt CO2-reductie wisten te realiseren samen met adviesbureau Tauw. Doe mee met deze interactieve sessie, gewoon vanaf uw eigen werkplek.

‘CO2-reductie via asfalt is een investering, maar zorgt er in de toekomst voor dat we minder kosten en onderhoud hebben’

Esther van der Lugt, vakbeheerder duurzaamheid gemeente Oss

CO2 en duurzaam GWW

Steeds meer gemeenten zetten concrete stappen op het gebied van CO2-reductie. Dat doen zij door volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering, het opnemen van CO2-reductie in de gemeentelijke inkoop of het anderszins vertalen van duurzame ambities naar beleid en uitvoering. Uit de CO2-footprints van waterschappen, provincies en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat de meeste winst in CO2-reductie te behalen is bij de grond-, weg- en waterbouw. De kans is groot dat dat voor gemeenten ook opgaat. Daarom wil VNG graag goede voorbeelden van CO2-reductie binnen de gemeentelijke GWW ophalen en delen met zoveel mogelijk gemeenten. 

Best practice gemeente Oss: CO2-reductie bij verduurzaming van asfalt en beton

Gemeente Oss vindt duurzaam wonen, werken en leven belangrijk en dat trekken zij door binnen hun werkzaamheden. Dit jaar werd de gemeente geconfronteerd met kilometerslange en grootschalige scheuren in het asfalt in de Lithse Polder, waarschijnlijk door de combinatie van kleigrond en droogte. Herkent u dit probleem? Met Tauw is naar een duurzame oplossing gekeken waarbij CO2-reductie werd gerealiseerd. Gemeente Oss en Tauw vertellen hier meer over in de online inspiratiesessie en horen graag de ervaringen van andere gemeenten. 

Daarnaast staat het bredere vraagstuk centraal: Hoe gaan we met zijn allen de vraag naar duurzamer asfalt en beton invullen? Verduurzaming van asfalt en beton levert veel CO2-reductie en milieuwinst op; hoe maak je dat inzichtelijk? 

Live sessie

Naast interactie met de gastsprekers, kunt u met de andere deelnemers van gedachten wisselen over vragen uit uw eigen praktijk. U kunt meedoen in de chat, meerkeuzevragen beantwoorden en reacties geven op open vragen. Het is een uur intensief leren, delen en samenwerken. Vanwege het interactieve karakter van de online inspiratiesessie, zal deze niet volledig in een opname terug te zien zijn. Zorg dus dat u er live bij bent en dat u actief deelneemt aan de chats. U kunt er zelf voor kiezen of u dat anoniem doet of niet. Na afloop zullen wij de presentatie van de gastspreker delen met alle geïnteresseerden. 

 

Locatie en tijd
  • Vanaf uw eigen werkplek. U heeft alleen goed internet, een computer of tablet nodig met een speaker of ‘oortjes’. Geen reistijd, parkeer- of OV-stress.
  • Van 9:00 tot 10:00 uur
Doelgroep

Deze casus is interessant voor functionarissen uit de GWW-praktijk vanuit diverse invalshoeken: inkoop, beleid en projectmanagement en voor kleine, middelgrote en grote gemeenten. 

Kosten

Deelname is gratis en kost u slechts 1 uur van uw tijd

Organisator
VNG-projectteam CO2-beprijzing