Informatie over de (regionale) samenwerking tussen gemeenten onderling én de samenwerking met andere partijen. Door de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) kunnen gemeenten, provincies en waterschappen samenwerken in publiekrechtelijke constructies. De Wgr is per 1 juli 2022 gewijzigd met het doel de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken.
Gemeentelijke samenwerking in kaart gebracht
Van RUD’s tot GGD’s, van woningmarkt tot jeugdzorg: we brachten een aantal vormen van samenwerking tussen gemeenten in kaart. De kaarten laten zien welke gemeenten in een samenwerkingsverband op een bepaald thema de krachten hebben gebundeld.
Bekijk de themakaarten met gemeentelijke samenwerkingsverbanden
Nieuws
Ons standpunt
De VNG wil ruimte voor regionale samenwerking op basis van maatschappelijke vraagstukken. Daarbij heeft de democratische legitimering onze speciale aandacht. Lees meer hierover in ons position paper 'Over de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen' (pdf, 305 kB).
Vraag en antwoord
-
Of is mandatering van bevoegdheden aan de centrumgemeente geen wezenlijk element om te kunnen spreken van een centrumregeling? Is het noodzakelijk om alle te mandateren bevoegdheden en alle taken die door de centrumgemeente zullen worden uitgevoerd ook concreet in de gemeenschappelijke regeling te benoemen, of kan worden volstaan met aan te geven dat het gaat om 'bedrijfsvoeringstaken' met verwijzing naar een dienstverleningshandvest waarin een en ander wel concreet is benoemd? Moet zo'n dienstverleningshandvest net als de gemeenschappelijke regeling zelf aan de gemeenteraad worden voorgelegd voor instemming?
De centrumgemeenteconstructie heeft mandaat in zich. Dus door een centrumgemeenteconstructie aan te gaan met een andere gemeente worden de taken die genoemd zijn in deze constructie gemandateerd aan de centrumgemeente. Het is daarbij wel van belang volledig te zijn over de taken (bedrijfsvoering is te breed). Een verwijzing naar de dienstverleningsovereenkomst voor een nadere specificering van taken (bijv. ICT wordt nader geconcretiseerd) is wel goed. Let wel op dat bij een algemene mandatering van taken er vanuit wordt gegaan dat de gehele taak gemandateerd wordt. Daar helpt een beschrijving in de dienstverleningsovereenkomst niet mee. Met andere woorden, als er bepaalde onderdelen van een taak uitgezonderd moeten zijn voor mandateren moet je daar op voorhand specifiek in zijn.
Een centrumgemeenteconstructie (met dienstverleningsoverkomst) waarbij slechts taken van het college aan een ander college worden gemandateerd behoeft niet de instemming van de raad, maar het moet wel voorgelegd worden aan de raad die dan slechts toestemming kan onthouden wegens strijdigheid met het algemeen belang.
-
Ja, een samenwerkingsovereenkomst is voldoende. Het personeel hoeft niet per se gedetacheerd te zijn. Onderlinge verrekening is voldoende.
-
Nee. We hebben wel een database met praktijkvoorbeelden.
Werkende samenwerking: handreiking en onderzoek
De 4e VNG Denktank (voorzitter: Milo Schoenmaker) boog zich over het thema ‘regionale samenwerking' met een focus op de veranderingen in de arbeidsmarkt. De Denktank bundelde de bevindingen in een handreiking en een onderzoek, onder de overkoepelend titel 'Werkende Samenwerking'. Er werd ook een 'Routekaart naar regionale samenwerking' gemaakt.