Schuldhulpverlening is een wettelijke taak van gemeenten sinds de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in 2012. Hierdoor hebben gemeenten de verplichting om inwoners met schulden te helpen. Gemeenten kunnen de schuldhulpverlening zelf vormgeven binnen het (brede) kader van de wet. Hier vindt u informatie over de schuldhulpverlening en hoe u als gemeente de inwoner hiermee kan ondersteunen.
Lees meer
Tevens zijn er vanuit verschillende organisaties projecten en initiatieven ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen in het aanbieden van gerichte schuldhulpverlening voor inwoners. Hieronder treft u een overzicht van de projecten waarbij de VNG betrokken is.
Nieuws
Ondersteuning per thema
Routekaart Financiële Zorgen
Optimaliseer uw gemeentelijke schuldhulpverlening. Stap in de toekomst van effectieve schuldhulpverlening met de routekaart Financiële Zorgen.
Schulden preventie
“Voorkomen is beter dan genezen”.
- Financiële educatie
- Life events
Ondernemers uit de financiële zorgen
Bied ondernemers met financiële zorgen tijdige en passende ondersteuning.
Jongeren uit de financiële zorgen
Bereik en ondersteun jongeren met financiële zorgen of (problematische) schulden op een manier die bij hen past.
Samenwerken met vrijwilligers(organisaties)
Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen de aanpak van armoede en schulden en de ondersteuning aan inwoners met financiële zorgen.
Leren, opschalen en verduurzamen
We richten ons hierbij in eerste instantie op de bewezen effectieve interventies van SchuldenlabNL.
Vroegsignalering
Optimaliseer uw vroegsignaleringsaanpak om uw bereik te vergroten en uw proces te verbeteren.
Agenda
Wegwijzer hoge energieprijzen
De hoge energiekosten en de almaar stijgende inflatie zorgen bij een groeiend aantal huishoudens, ondernemers en ook gemeenten voor financiële problemen. De VNG krijgt veel vragen hierover. We hebben links op een rij gezet naar meer informatie over de verschillende problemen die samenhangen met de hoge energieprijzen.