Nederland is een klein land met grote ruimtelijke opgaven, op het gebied van onder meer energie, klimaat, woningbouw, natuur en water en bodem. Om deze opgaven in te passen, is een andere inrichting van ons land nodig. Dit heeft impact op onze leefomgeving nu, en we moeten rechtvaardige keuzes maken voor toekomstige generaties. Zodat we verzekerd zijn en blijven van een leefbare omgeving. Dat kan alleen als overheden samenwerken en de samenleving goed betrokken wordt. Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol. Bijvoorbeeld door vanuit een eigen omgevingsvisie grond(aankoop) in te zetten en regels te stellen in een omgevingsplan.
Nieuws
Bodem en ondergrond
Regionale kennisnetwerken
Veel maatschappelijke opgaven hebben ondergrondse ruimte nodig en hebben invloed op de bodemkwaliteit. Er worden regionale kennisnetwerken ontwikkeld die gaan voorzien in de behoefte van gemeenten aan kennis over de verschillende uitdagingen voor overheden, zowel boven als in de bodem.
Haperende uitvoeringskracht
In het onderzoek Haperende uitvoeringskracht in de fysieke leefomgeving zijn 3 thema’s nader onderzocht: Bodem en ondergrond, Bouwen en Wonen en Invoering Omgevingswet. In deze casestudies worden de belangrijkste knelpunten en de effecten op de uitvoeringskracht inzichtelijk gemaakt.
Lees de casestudy Bodem en ondergrond
Grondbeleid - juridische informatie
In de portal overheidsprivaatrecht vindt u juridische informatie gerelateerd aan grondbeleid, met verwijzingen naar jurisprudentie en wetsartikelen waar dat van toepassing is.
Grondbeleid - vraag en antwoord
-
De gemeente verleent een vergunning voor een standplaats op een openbaar terrein dat haar eigendom is en weigert vervolgens privaatrechtelijke toestemming te geven voor het innemen van de standplaats. Mag de gemeente de privaatrechtelijke toestemming weigeren?
De gemeente moet als eigenaar van de grond bij het al dan niet verlenen van toestemming tot uitgangspunt nemen dat de vergunninghouder door de verlening van de vergunning gerechtigd is tot het gebruik van de locatie overeenkomstig de vergunning. Daarom levert een weigering door de gemeente van die toestemming aan de vergunninghouder voor het door hem beoogde gebruik van de locatie overeenkomstig de vergunning in principe misbruik van bevoegdheid op. Een uitzondering is aan de orde indien er sprake is van zwaarwegende belangen die zich tegen het publiekrechtelijk toegestane gebruik verzetten (Hoge Raad 05-06-2009, ECLI:NL:HR:2009:BH7845 Amsterdam/Geschiere, opgenomen in de VNG Jurisprudentie Databank onder nummer VNG-4181)
-
Nee, hier bestaat geen wettelijke grondslag voor. De gemeente kan de nieuwe eigenaar wel attenderen op het volgende. Als er geen notariële akte is opgemaakt en ingeschreven in de openbare registers, is het bij raadpleging van de openbare registers voor derden niet bekend wie de daadwerkelijke eigenaar is van het betreffende stuk grond. Wanneer de nieuwe eigenaar tot verkoop van dat stuk grond overgaat, kan dit bij de overdracht en levering problemen opleveren omdat dit deel niet als zijn eigendom staat ingeschreven in de openbare registers.
-
Ja, dat is toegestaan. De privaatrechtelijke vordering tot het opeisen van haar eigendom door de gemeente (de vordering tot revindicatie) vormt namelijk geen doorkruising van een publiekrechtelijke regeling en is bij uitstek geschikt om de eigendomssituatie van de gemeente te handhaven.
Agenda
Werken met scenario’s voor keuzes in de omgevingsvisie
Het interactieve magazine 'Scenariodenken voor omgevingsvisies' biedt gemeenten handvatten om met scenariodenken strategische keuzes te maken in de omgevingsvisie. Praktijkvoorbeelden en interviews maken duidelijk hoe deze methode bijdraagt aan wendbaar en duurzaam omgevingsbeleid. Deze voorbeelden en inzichten zijn voortgekomen uit de werksessies die we hebben georganiseerd met het Planbureau voor de leefomgeving en Aan de slag met de Omgevingswet.
Rekenmodellen voor kostenverhaal
Met een rekenmodel kunnen overheden de maximaal te verhalen plankosten berekenen. Dat zijn de kosten van de inzet van hun medewerkers bij ruimtelijke plannen. Sinds 1 januari 2024 gelden de rekenmodellen voor kostenverhaal die zijn gebaseerd op de Omgevingswet. De oude plankostenscan is gebaseerd op de Wet ruimtelijke ordening en mag alleen nog worden gebruikt voor projecten die onder het oude recht vallen.
Herstraattarieven
Elk jaar past het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) de tarieven voor herstraatwerkzaamheden aan volgens de actuele indexcijfers. Met de Excel-rekenprogramma's kunt u per project de berekeningen maken volgens de Richtlijn tarieven Telecom uit 2004.
NB: Sla de bestanden op voor u ze opent en schakel vervolgens macro's in. Vragen over de tarieven kunt u stellen aan GPKL (0318-438099 / info@gpkl.nl)
Werkgroep bodem
De Werkgroep Bodem (WEB) is een netwerk van gemeentelijke ambtenaren op het gebied van bodem en ondergrond. Deze werkgroep bereidt onder andere de VNG-standpunten over bodem en ondergrond voor en bespreekt bodemvraagstukken.
Bent u als gemeenteambtenaar bezig met bodemgerelateerde zaken? Meld u dan aan voor de werkgroep!