Het landelijk gebied van Nederland, met zijn variatie in landschap, natuur, bedrijvigheid en gemeenschappen, is een deel van onze identiteit. Tegelijk staan we aan de vooravond van de transitie van landgebruik en -inrichting om de balans met klimaat en natuurlijk systeem te herstellen. Denk aan opgaven op het gebied van stikstof, klimaat, waterkwaliteit, biodiversiteit, maar ook brede welvaart – bijvoorbeeld sociale voorzieningen, werkgelegenheid, woningaanbod en leegstaande agrarische bebouwing. De complexiteit en omvang van opgaven vergt meer dan ooit de inzet van gemeenten om tot een toekomstbestendige leefomgeving te komen voor mensen, bedrijven, landschap en natuur.
Nieuws
NPLG: integrale gebiedsgerichte aanpak voor opgaven in het landelijk gebied
Een transitie van het landelijk gebied is nodig om te komen tot toekomstbestendige functies. Daarvoor wordt het Nationaal Programma Landelijk Gebied gestart. Dit wordt uitgevoerd via een intensieve en langdurige interbestuurlijke samenwerking. Het rijk bepaalt ‘wat’ de doelen zijn en de gebieden ‘hoe’ ze worden behaald, onder autoriteit van elke provincie.
Klimaatakkoord: landbouw en landgebruik
Het doel van het Klimaatakkoord is dat in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% omlaag is gebracht. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt in 5 clusters, waaronder landbouw en landgebruik.
Stikstof
De VNG is voor een structurele integrale aanpak, waarbij
- een helder samenhangend toekomstbeeld nodig is voor het landelijk gebied, zodat gebiedsgericht en met maatwerk een vitaal platteland ontstaat
- op korte termijn ruimte ontstaat voor ontwikkelingen, zodat belangrijke maatschappelijke opgaven ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden
- voldoende wordt ingezet op natuurherstel
Agenda
Meest recente discussies op het VNG-forum
Stoppersregelingen voor veehouders
Het rijk heeft verschillende regelingen ingesteld voor veehouders die hun bedrijf vrijwillig willen beëindigen. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitvoering van de regelingen en in het contact met veehouders. Zij spreken met hen over de toekomst van hun bedrijf, zorgen voor de benodigde aanpassingen aan het omgevingsplan en wijzigen vergunningen.
Lees de informatie voor gemeenten over de stoppersregelingen