Integere bestuurders en ambtenaren zijn een basisvoorwaarde voor het vertrouwen van de burger in het gemeentelijk handelen. Integriteit heeft ook alles te maken met kwaliteit en professionaliteit. Om de integriteit hoog te houden staan allereerst individuele politici en ambtenaren aan de lat. Daarnaast zijn college en raad gezamenlijk verantwoordelijk voor een goed integriteitsbeleid en het periodiek agenderen van het thema integriteit.
Toolkits integriteit
Naast wet- en regelgeving op het gebied van integriteit vindt u in onze toolkits hulpmiddelen voor het vormgeven van een integriteitsbeleid en gedragscode. De toolkits zijn begin 2022 geüpdatet.
Nieuws
Netwerk Weerbaar Bestuur
Het Netwerk Weerbaar Bestuur spant zich gezamenlijk in voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en integer uit kunnen oefenen. Het netwerk ondersteunt politici preventief met trainingen, screenings en woningscans en met advies en een ondersteuningsteam wanneer de nood hoog is. De VNG is partner in het Netwerk.
Vraag en antwoord
-
Nee, ook de bestuurscommissie zelf mag de opgelegde geheimhouding opheffen. In artikel 89, derde lid, Gemeentewet is geregeld dat als een commissie geheimhouding heeft opgelegd, de geheimhouding zowel door de commissie als door het orgaan dat de commissie heeft ingesteld (in dit geval het college) kan worden opgeheven.
-
Schending van de geheimhouding kan tot gevolg hebben dat de raad een lid voor de duur van 3 maanden uitsluit van het ontvangen van geheime informatie. Dit geldt ten aanzien van zowel mondelinge als schriftelijke geheime informatie (artikel 89 lid 2 en lid 5 Gemeentewet).
Bij mondelinge informatie gaat het om informatie die is gewisseld tijdens een besloten vergadering (artikel 23 lid 4 Gemeentewet). Procedurele informatie over de gang van zaken tijdens een besloten vergadering, zoals een interventie van de voorzitter of het weglopen van een lid, valt volgens het ministerie van BZK niet onder die geheimhouding.
-
Hierbij is onderscheid mogelijk tussen geheimhouding en openbaarmaking. Vanaf 1 april 2023 kan het college alleen op grond van een belang genoemd in artikel 5.1 lid 1 en 2 van de Wet open overheid een verplichting tot geheimhouding opleggen ten aanzien van informatie die bij dat orgaan berust.
Als er geen geheimhouding is opgelegd, kan openbaarmaking nog steeds tijdelijk achterwege blijven als het belang van de geadresseerde van de informatie om als eerste kennis te nemen van de informatie dit kennelijk vereist (artikel 5.1 lid 4 van de Wet open overheid). Dit kan op de manier zoals voor 1 april 2023 al gebeurde.
Klachtencommissie ongewenst gedrag
De landelijke klachtencommissie ongewenst gedrag voor de decentrale overheid (LKOG) onderzoekt klachten van gemeentelijke medewerkers en gemeentelijke instellingen die zich bij de LKOG hebben aangesloten.